Produženje vozačke dozvole posle 65 godina starosti

Ako ste napunili 65 godina i morate da produžite svoju vozačku dozvolu, očekuje vas nešto drugačija procedura. Pre svega, potrebno je odraditi lekarski pregled kako bi doktor ustanovio da li ste još uvek zdravstveno sposobni da upravljate motornim vozilom.

Kako izgleda zdravstveni pregled za izdavanje vozačke dozvole?

Lekarski pregled se u suštini ne razlikuje puno od kontrole na koju inače idu profesionalni vozači. Dakle, javite se u lokalnu zdravstvenu ustanovu, danas postoji mogućnost i da se ovi pregledi obave na privatnim klinikama. Pregledi na privatnim klinikama nisu mnogo skuplji nego u državnim zdravstvenim ustanovama, a procedura je mnogo kraća i nema puno čekanja.

Pre nego što se javite na pregled, moraćete da uplatite taksu. Visina takse zavisi od zdravstvene ustanove u kojoj se obavlja pregled, uglavnom iznosi oko 2000-3000 dinara. Spremite se da provedete par sati obilazeći lekare, jer će vas pregledati neuropsihijatar, oftamolog, psiholog, lekar opšte prakse, a neophodno je i izvaditi krv.

Lekari će pregledati motoriku vašeg tela, vaše psihičko stanje, vid i druge sposobnosti, kako bi se uverili da li ste sposobni da i dalje vozite automobil i da ne ugrožavate bezbednost učesnika u saobraćaju! Na ovakav pregled ste sigurno išli pre nego što ste krenuli u auto školu. Dakle, ovu proceduru ste već prošli, na početku vaše vozačke karijere, a ako ste bili profesionalni vozač, sigurno ste morali na lekarski pregled pre svakog izdavanja dozvole.

Lekarski izveštaj ne sme biti stariji od 6 meseci u trenutku kada odlučite da aplicirate za produženje vozačke dozvole.

 

 

Dalja procedura

Dalja procedura je ista kao i kod standardne promene vozačke dozvole. Pre apliciranja za novu vozačku
dozvolu, morate uplatiti 3 naknade:

  • 255,00 din za NBS ( Narodna banka Srbije )
  • 621,00 din za MUP ( Ministarstvo unutrašnjih poslova )
  • 760,00 din za Republičku administrativnu taksu

Što se tiče broja žiro računa i poziva na broj, najbolje je posetiti zgradu MUP-a u vašem gradu kako biste uzeli tačne podatke sa oglasne table, jer se pojedini podaci razlikuju od opštine do opštine. Takse uplaćujete u pošti ili banci a uplatnice sačuvajte kako bi ste ih priložili prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole.

Pored uplatnica i izveštaja lekara, za podnošenje zahteva za novu vozačku dozvolu biće vam potrebna i važeća lična karta, kao i stara vozačka dozvola. Svu dokumentaciju ćete predati u lokalnom sedištu MUP-a.

 

Koliko traje vozačka dozvola za lica starija od 65 godina?

Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5. Na ovaj način, zakon forsira starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju!

Čak i ako vozač koji ima između 55 i 65 godina starosti želi da produži svoju dozvolu, biće mu izdata vozačka koja važi samo do njegove ili njene 65-e godine. Dakle ni vozačima koji imaju više od 55 godina se ne izdaje vozačka dozvola na čitavih 10 godina.

 

Nadamo se da smo vas više informisali o produženju vozačke dozvole za lica starija od 65 godina. Koliko god da je star vozač, uvek je važno poštovati zakonom određene procedure, najviše iz razloga da ne bi ugrožavali sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

Autor teksta: Tamara Mijailović