Kako da oglasite smeštaj na booking-u i airbnb-u?

Posedujete određene smeštajne kapacitete, ali vam turističke agencije uzimaju veliku maržu za mogućnost popunjavanja kapaciteta preko njih? Kako da sami oglasite smeštaj na booking-u i airbnb-u? Ovo su dve najveće i najpoznatije platforme kako za rezervaciju smeštaja tako i za oglašavanje istog.

Na ovaj način možete uz minimalne troškove oglasiti smeštaj koji posedujete uz mogućnost da vaša ponuda dopre do zaista ogromnog broja ljudi. Tome svedoče i podaci da se na dnevnom nivou preko 3 miliona smeštajnih jedinica rezerviše upravo preko ova 2 sajta. 

Ukoliko posedujete smeštajne kapacitete, bilo da su to hoteli, moteli, kuće za odmor ili apartmani onda su sajtovi booking.com i airbnb.com veoma dobra opcija. Ova 2 sajta predstavljaju impozantnu online zajednicu gde se susreću ponuda smeštaja i potražnja istog. Vi kao pojedinac u slučaju rezervisanja ne plaćate nikakve dodatne usluge ovim sajtovima, čak, šta više cene su dosta povoljnije, a ponuda daleko veća nego u agencijama.

Ista situacija je i kada posedujete određene smeštajne kapacitete i želite da ih adekvatno popunite i reklamirate. Ove online zajednice vam nude i tu mogućnost. Zapravo sam koncept i misija obe platforme zamišljena je da se ljudima omogući raznovrstan izbor po pravoj ceni, kako bi svima putovanja bila dostupnija. 

U ovom tekstu bavićemo se problemom oglašavanja smeštaja na ovim portalima. Ukoliko vas zanima i rezervacija smeštaja preko ovih sajtova, možete pročitati teskt na našem sajtu:
Kako rezervisati stan na dan preko booking-a i airbnb-a?

 

Kako oglasiti smeštaj na sajtu booking.com?

Ovaj sajt je veoma lak za korišćenje i možete podesiti srpski jezik što će vam dosta olakšati posao. Samo postavljanje smeštaja u bazu samog sajta ne košta vas ništa osim par minuta izdvojenog vremena. Kako da to uradite? Lako, pratite naše korake i za tili čas vaš smeštaj će se naći na listi najposećenijeg sajta za rezervaciju. 

 • Osnovno što treba da uradite, ukoliko već nemate profil na njihovom sajtu, to je da se registrujete. Kada otvorite sajt booking.com u gornjem desnom uglu videćete dugme za registraciju. Možete se registrovati koristeći svoj Facebook, Google nalog ili email adresu.

 

 • Kada završite se registracijom, koja je zaista jednostavna, dobićete mail sa potvrdom ili sms koji potvrđuje vašu registraciju. Nakon toga možete započeti sa oglašavanjem smeštaja ili rezervacijom smeštaja. Pošto ćemo sada govoriti samo o oglašavanju, potrebno je da pored vašeg profila u desnom uglu kliknete na Dodajte svoj objekat. 

 

 • Kada ste kliknuli na ovo dugme, otvoriće vam se prozor koji vam traži da se registrujete ponovo, sada samo imenom, prezimenom, email ardresom i brojem telefona. Kada to odradite tražiće od vas da postavite šifru koju želite. Kada se uspešno registrujete, otvoriće vam se prozor sa izborom vrste smeštaja koju nudite. Izaberite vrstu objekta koji nudite. U ponudi vam je jedan apartman, kuće, hoteli i pansioni, i druge vrste objekata. Mi ćemo kao primer vama izabrati jedan apartman.

 

 • Kliknuli smo na dodaj svoj objekat ispod slike na kojoj piše jedan apartman. Sada vam se postavlja pitanje koji tip apartmana je, odnosno da li je reč o celom objektu (smeštajnoj jedinici sa kupatilom i kuhinjom). Idite na nastavi.

 

 • Sada je potrebno da upišete adresu na kojoj se vaš apartman nalazi, budite precizni kako bi korisnici imali što bolje informacije o vašem smeštaju. Kada ste popunili sve podatke idite na nastavi. Otvoriće vam se google mapa sa vašom lokacijom smeštaja, ako je sve u redu kliknite na nastavi.

 

 • Nakon ovog koraka otvoriće vam se prozor sa podacima o smeštaju. Kada popunite podatke o smeštaju kliknite na nastavi. Sada možete izabrati dodatne pogodnosti koje nudite korisnicima vašeg smeštaja, kao što su WiFi, bazen, parking itd. 

 

 • Kada i ovaj korak završite, na sledećem vas očekuju fotografije, odnosno mogućnost da postavite fotografije smeštaja. Ono što smo primetili na ovoj strani jeste da možete importovati fotografije sa svog airbnb profila. Morate dodati makar jednu fotografiju kako biste mogli da nastavite. Kada i ovo odradite, nakon klika na nastavi otvoriće vam se prozor gde unosite ime svog smeštaja, recimo apartman ANA. 

 

 • Sada kada ste i to odradili unesite cenu vašeg smeštaja po noćenju. Mi smo stavili 20 € i izašlo nam je da je njihova provizija 2,73€ i da će vaši gosti plaćati 22,73€ po noćenju u vašem smeštaju. Sada morate popuniti neke osnovne informacije o kućnom redu u vašem smeštaju. 

 

 • Na ovom delu postavljanja smeštaja preko booking-a pitaće vas da li koristite i airbnb.com ili neki drugi sajt za oglašavanje. Ovde ćete potvrditi i to da je vaš smeštaj raspoloživ. Booking odmah podešava raspoloživost za narednih 18 meseci, pa podesite kasnije, ako neki termini u ovom periodu nisu raspoloživi. 

 

 • Još jednom booking će vam pokazati podatke o objektu koje ste uneli, proverite da li je sve u redu i idite na potvrdi i nastavi. Nakon toga pitaće vas da odaberete još nekoliko važnih informacija o smeštaju

 

 • Na samom kraju, važno je da potvrdite da je objekat legalan i da štiklirate da se slažete sa pravilima booking-a. Kada kliknete na otvoren za rezervacije vaš smeštaj će biti na sajtu. 

Ono što je jako važno, ukoliko dođe do neke promene ili jednostavno želite nešto da dodate ili oduzmete sa vašeg oglasa za smeštaj to možete brzo i lako uraditi kad god poželite.

 

Kako oglasiti smeštaj na sajtu airbnb?

Sajt airnbnb.com trenutno ne nudi opciju pregleda sajta na srpskom jeziku, a nažalost, ne verujemo da će uskoro imati ovu opciju. Bez brige, ako želite da oglasite smeštaj na ovoj online zajednici, samo pratite naše korake. 

 • Kada otvorite sajt airbnb.com, prvo što ćete morati da uradite jeste da se registrujete. Dugme za registraciju potražite u gornjem desnom uglu. Registracija je laka i gotova za bukvalno par sekundi. Možete izabrati registraciju putem Facebook-a, Google-a ili preko svoje email adrese

 

 • Kada se registrujete i dobijete potvrdu o registraciji u gornjem desnom uglu na početnoj stranici pojaviće se dugme Become a host. Kada kliknete na ovo dugme pojaviće vam se padajući meni sa opcijama šta želite da oglasite, odnosno da li oglašavate smeštaj ili iskustvo. Kada izaberete smeštaj, (prvu opciju) zvanično počinjete sa oglašavanjem smeštaja. 

 

 • Otvara vam se prozor gde popunjavate tip smeštaja koji želite da oglasite. Na primer da li je u pitanju apartman, vikendica ili hotel. Zatim izaberite da li ste privatni vlasnik ili firma koja ima više smeštaja u ponudi. 

 

 • Kada ste ovo popunili i kliknuli na next, otvorio vam se prozor u kome podešavate za koliko osoba je namenjen vaš smeštaj i koji je tip (studio, apartman, dupleks…). Kada i ovde kliknete na next, pitaće vas koliko imate kupatila, podesite i opet na next.

 

 • Sada ste došli do strane gde ispunjavate tačnu lokaciju, adresu vašeg smeštaja. Popunite precizno i idite na next. Dobićete prikaz vaše lokacije na google mapi i ako je sve u redu možete dalje. Kliknite na Yes, thats right.

 

 • Na ovoj strani popunite sve pogodnosti koje vaš smeštaj nudi (WiFi, prva pomoć, TV, klima uređaj itd). Na sledećoj strani popunite koje to još stvari mogu gosti koristiti kod vas (kuhinja, bazen…)

 

 • Najzad ste stigli do stranice koja vam pokazuje šta je još potrebno popuniti, dodati slike i popuniti detalje o rezervacijama i ceni. Na ovom delu jednostavno idite na Continue.

 

 • Došlo je vreme da dodate fotografije vašeg smeštaja, odradite i ovaj korak kako bi nastavili dalje. Možete i preskočiti postavljanje slika za sada. Kada završite sa slikama čeka vas opisivanje smeštaja. Ovo možete i ne morate raditi. ( description je obavezan). 

 

 • Dajte sada ime svom smeštaju i idite dalje. Prelazite na treći korak koji se tiče rezervacija i plaćanja i prvo vam otvara stranicu sa objašnjenjima šta sve da očekujete od gosta odnosno šta to airbnb zahteva od svakog gosta. 

 

 • Sada popunite sve što je važno u vezi vašeg smeštaja i kućnog reda istog. Ima dosta opcija i predlažemo da budete što detaljniji. Nakon toga otvara vam se stranica sa obaveštenjima šta ste naveli kao opcije koje nudite i kućni red.

 

 • Ako je sve u redu idite dalje. Otvara vam se stranica sa obaveštenjima kako ide proces rezervacije na sajtu airbnb, ovo pročitajte pa idite na next. Na sledećoj strani isto pročitajte pa na next.( morate štiklirati kako vam je kalendar ažuriran)

 

 • Na ovoj strani odgovorite na 2 pitanja vezana za vaše prethodno iskustvo i očekivani broj gostiju i idite dalje. Popunite koliko vam vremena treba pre nego što gost dođe (zbog smene gostiju i čišćenja). Next. Koliko ranije vaši gosti mogu da rezervišu, popunite i idite dalje. Koliko dugo mogu da ostanu u vašem smeštaju, idite next. Sada podesite zauzete datume u kalendaru i možete dalje.

 

 • Na ovom delu podešavate cenu. Osim cene za noć, možete staviti minimalnu cenu za određene popuste kako biste privukli pažnju, kao i maksimalnu cenu i valutu plaćanja. Dinara nema, pa najbolje da izaberete evro kao valutu.

 

 • Nakon ove stranice, platforma vas pita da li želite da date popust od 20% za prve rezervacije. Izaberite šta želite i idite na next. Ovde, takođe podešavate popuste koje možete davati u nekim slučajevima. 

 

 • Sada smo stigli do samog kraja. Na ovoj strani dobijate osnovna obaveštenja kao i datum od kada vaše oglašavanje počinje. Obično to bude par dana. Na sledećoj strani vam daje obaveštenja o tome da se upoznate sa lokalnim zakonima i obavezama, ovo su više saveti. Nakon toga idete na Finish.

 

 • Ukoliko ste ranije ubacili slike ovo je poslednji korak, ukoliko niste vratiće vas na taj korak koji sada možete odraditi i završiti oglašavanje. 

 

Nadamo se da ste uspešno oglasili svoj smeštaj uz pomoć naših saveta i sada vam preostaje samo da sačekate prve goste. Nadamo se da ćete u što kraćem roku popuniti sve svoje kapacitete za predstojeći period. Srećno!

 

Autor teksta: Magdalena Racić