Vaučeri Srbije – sve što treba da znate

Vaučer za odmor je zapravo turistička uputnica ili, da bi bilo jasnije, svojevrstan garant kako za vas kao turistu, tako i za one koji ga izdaju. To je dokaz da imate pravo na uslugu koja je na njemu naznačena u vremenskom intervalu koji je određen. Ovakve vaučere uglavnom izdaju turističke agencije, kompanije koje nude smeštaj ili prevoz kao i različite organizacije. 

Reč vaučer potiče od engleske reči voucher i znači pismeni dokaz ili nalog za isplatu. U praksi vaučer služi kako bi garantovao pružaocu usluge da će osoba koja je izdaje izmiriti svoje obaveze prema njemu. Kako to funkcioniše?

U većini slučajeva kada odete u turističku agenciju i uplatite, recimo letovanje, službenik iz agencije daje vam vaučer. Sa ovim dokumentom vi u dogovoreno vreme krećete na put i ukoliko je potrebno pokazujete ga pružaocu usluga kao dokaz da ste tražene usluge platili.

Na vaučeru obično stoje ime i prezime korisnika usluge (moguća je kupovina i porodičnih ili grupnih usluga koje mogu biti objedinjene na jednom vaučeru), ime pružaoca usluga, kao i destinacije, datum korišćenja usluga (početak i kraj trajanja usluga), tip usluge, cena.

Uglavnom su ovo informacije koje bi svaki vaučer trebao da sadrži. Prilično je jasno kada je u pitanju klasičan vaučer za odmor, zar ne? Obzirom da postoje i druge vrste vaučera za odmor, kao što su: vaučeri koje možete pokloniti ili dobiti na poklon, vaučeri koje izdaje sam pružalac usluga iz nekog razloga, vaučeri za odmor u matičnoj zemlji kakve izdaje država…

 

Poklon vaučeri

Sigurno ste već čuli za poklon vaučere. Osim u turizmu oni se kao svojevrstan vid promocije i nagrađivanja uspešno koriste i u drugim privrednim delatnostima. Bilo da ste osvojili poklon vaučer za putovanje preko nagradne igre ili od prijatelja, ono što je važno jeste da možete da ga iskoristite.

U većini slučajeva ovi vaučeri nemaju tačno određen datum korišćenja, pa možete sami isplanirati kada ćete ga iskoristiti.

Ovakav vid vaučera uglavnom na sebi ima naznačenu sumu za koju možete priuštiti sebi neko putovanje. Sve što treba da uradite jeste da pozovete turističku agenciju ili kompaniju koja pruža usluge sa vaučera i raspitate se o svom poklon vaučeru.

Može biti recimo vaučer za bilo koje putovanje u iznosu od 500€. Ovo znači da je neko uplatio za vas 500€ koje možete iskoristiti isključivo za putovanje i to u naznačenoj agenciji. Potrebno je da se oko detalja dogovorite sa turističkom agencijom. Obično je moguće i da doplatite ukoliko je potrebno kako bi vaše putovanje bilo baš onakvo kakvo ste želeli.

Povraćaja novca, međutim, u ovom slučaju nema. Kada dogovorite sve detalje oko putovanja dobijate važeći vaučer koji dalje koristite za iskorišćavanje usluga koje su naznačene.

Retko se dešava da dobijete poklon vaučer sa tačno određenim uslovima putovanja, kao što su destinacija, tip usluge, tačan datum itd. Međutim, ako se ipak ovo desi budite srećni i bezbrižni jer je neko već odradio sav posao za vas. Na vama je samo da se prepustite. 

Dešava se da vaučere dobijete i od samog pružaoca usluga odnosno kompanija za prevoz ili smeštaj kao svojevrsnu nagradnu igru u cilju promovisanja. Ovde uglavnom nemate jasno definisan datum, već je to određen period u toku godine kada možete ili ne možete iskoristiti svoju nagradu, kao i cifra do koje možete koristiti usluge pružalaca iste.

Recimo hotel “Mona” Zlatibor vam je dodelio vaučer za boravak kod njih do visine od 300 € za korišćenje njihovih usluga u periodu godine kada nije sezona. Ovo znači da možete provesti 4-5 dana u hotelu Mona van sezone

 

Vaučeri Srbije

Poslednjih nekoliko godina naša država dodeljuje 100.000 vaučera za odmor u Srbiji godišnje.

Ovi vaučeri su besplatni ukoliko ispunjavate uslove konkursa i mogu se iskoristiti isključivo za smeštaj u nekom od smeštajnih kapaciteta koji učestvuju.

Besplatan vaučer je u iznosu od 5000 dinara, što znači da recimo ukoliko rezervišete smeštaj u nekom od ovih kapaciteta plaćate 5000 manje. Vaučeri se mogu sabirati tako da, ako putujete sa nekim ko takođe ima pravo na vaučer cena ukupnog smeštaja umanjuje se za 10.000 dinara

Ovaj potez vlade Srbije napravljen je kako bi se podstakao turizam u zemlji, odnosno kako bi se građanima omogućilo jeftinije putovanje u okviru Srbije. Ovo je dobra šansa za porodice i osobe koje nemaju finansijskih mogućnosti za odmor u inostranstvu i Srbiji. Svima nam je makar jednom godišnje potrebno da se udaljimo od mesta stalnog boravka, a samim tim i obaveza koje imamo.

Odmor je lek za dušu i telo koji bi svako trebao da priušti sebi makar jednom godišnje. 

 

Vaučeri za odmor u Srbiji – uslovi

Ipak, vaučer u vrednosti od 5000 dinara za odmor u Srbiji ne može dobiti svako. Postoje određena pravila ko sve može dobiti ove vaučere i mi vam pružamo informacije ko sve ispunjava uslove za dobijanje ovih vaučera.

 1. Penzioneri;
 2. Nezaposlena lica prijavljena u Nacionalnoj službi za zapošljavanje;
 3. Invalidi;
 4. Korisnici socijalne pomoći;
 5. Ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata čija mesečna primanja ne prelaze 60.000 dinara:
 6. Zaposlena lica čija mesečna zarada ne prelazi 60.000 dinara;
 7. Korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;
 8. Nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinštva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 10/13 – dr.zakon i 101/16).

Prava na dobijanje besplatnog vaučera za odmor u Srbiji mogu se dobiti samo po 1 od gorenavedenih osnova, odnosno ne mogu se kombinovati.

 

Osnovna pravila besplatnih vaučera za odmor u Srbiji

Postoje i neka pravila vezana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji i ona su sledeća:

 • Vaučeri se mogu iskoristiti isključivo u ugostiteljskih objektima za uslugu smeštaja
 • Vaučer se može iskoristiti isključivo za smeštaj od minimum 5 noćenja
 • Vaučer pokriva troškove smeštaja do 5000 dinara, ostatak plaćate iz sopstvenih sredstava, ukoliko je smeštaj manje od 5000 dinara, razlika se ne isplaćuje korisniku vaučera
 • Zahtev za dobijanje vaučera podnosi se lično sa svom potrebnom dokumentacijom, osim u slučaju nemogućnosti ličnog podnošenja (invalidi, nemoćni i socijalni slučajevi)
 • Period od podnošenja zahteva do prvog dana korišćenja aranžmana ne sme biti kraći od 30 dana
 • Vaučeri važe isključivo za godinu u kojoj su napravljeni, pa se svake godine menja krajnji datum važenja. Tačan datum važenja vaučera za ovu godinu možete pronaći na stranici sajta Moja Srbija, ispod podnaslova “Osnovne informacije”

 

Kako do vaučera za odmor u Srbiji?

Ukoliko ispunjavate navedene uslove i želite da preuzmete svoj besplatni vaučer potrebno je da popunite zahtev za dobijanje vaučera i podnesete odgovarajuću dokumentaciju na šalter bilo koje pošte Srbije

Prijavu za vaučer možete pronaći ispod podnaslova “Kako dobiti vaučer?”, na stranici sajta Moja Srbija

Uz čitko popunjenu i potpisanu prijavu za vaučer, potrebno je priložiti kopiju lične karte i potvrdu o rezervaciji smeštaja na vaše ime.

Potvrda o rezervaciji smeštaja od ugostitelja mora da sadrži ime i prezime korisnika i period korišćenja vaučera, odnosno period rezervacije. Uz prijavu, ličnu kartu i potvrdu o rezervaciji potrebno je priložiti i sledeća dokumenta:

 • Za penzionere: Original penzioni ček ili rešenje o ostvareno pravu na penziju (fotokopija)
 • Za zaposlene: Potvrda o zaposlenju (na uvid) i potvrda o ostvarenoj zaradi u prethodnom mesecu (može i izvod iz banke). Potvrdu o visini naknade za zaposlene možete pronaći na stranici sajta Moja Srbija, ispod podnaslova “Kako dobiti vaučer?
 • Za nezaposlene: dokaz o prijavi na evidenciju NSZ-a.

Prijave građana za besplatne vaučere za odmor u Srbiji primaju se na šalterima JP “Pošta Srbije”.
Napomena: Vaučeri se posebno izdaju za svaku godinu, pa je potrebno proveriti koji datum je krajnji rok za dobijanje vaučera.

Ukoliko ste stekli pravo na vaučer, dobićete ga na kućnu adresu putem preporučene pošiljke. Vaučer mora sadržati podatke kao što su ime i prezime korisnika, jmbg, adresa, kao i podatke o smeštaju

Zaista je veliki broj ugostiteljskih objekata širom Srbije uključen u ovu akciju. Pre nego što podnesete zahtev za vaučer, potrebno je da pozovete izabrani ugostiteljski objekat i dogovorite se kada i koliko noći želite da iskoristite. Nakon dobijanja potvrde o rezervaciji možete podneti prijavu za vaučer u iznosu od 5000 dinara

Ovo su neki od objekata koji podržavaju vaučere za odmor u Srbiji:

 1. Hotel Royal Spa – banja Koviljača
 2. Ritz apartmani – Vrnjačka banja
 3. Vila Marina – Divčibare
 4. Vila Sofija – Zlatibor
 5. Budimlija Resort – Loznica
 6. Vila Čair – Sokobanja
 7. Vila Stević – Srebrno Jezero
 8. Vila Tara President – Tara
 9. Banja Junaković – Apatin
 10. Banja Rusanda

Detaljan spisak svih ugostiteljskih objekata koji vam pružaju usluge smeštaja uz korišćenje besplatnog vaučera za odmor u Srbiji pogledajte OVDE!

 

Nadamo se da vam je sada jasnije šta su to vaučeri i zbog čega su zapravo dobri. Bilo da želite, možda prijateljima za venčanje da poklonite nešto neuobičajeno ili jednostavno želite da iznenadite voljenu osobu vaučeri su dobra opcija. 

Mali savet: Dugo priželjkivano putovanje na idealnu destinaciju je zaista savršen poklon koji sigurno otapa i najtvrđa srca. Potrudite se i iznenadite svoje voljene vaučerom za putovanje. Na ovaj način, čak i ako na putovanje ode sama, uvek ćete biti sa njom u mislima. 

Dobra opcija jeste i kupovina vaučera za putovanje na sajtu uzmi popust, jer sa ovim vaučerima imaćete zaista solidan popust na željeno putovanje. Ovo je usluga koju sve više ljudi koristi, pa zašto da je ne isprobate i vi.

 

Sada kada smo vam lepo objasnili sve o vaučerima i kako da do njih jednostavno dođete uz naše savete, na vama je samo da ih nabavite i uživate na vašem novom putovanju.

 

Autor: Magdalena Racić