Šta videti u Istanbulu?

Carski grad, jedini na svetu koji se prostire na 2 kontinenta. Grad gde se vekovima unazad susreću istok i zapad, prošlost i budućnost, Istanbul svakako ima šta da vam pruži i čemu da vas nauči. Ovaj veliki grad imao je važnu ulogu u razvoju civilizacija od kada postoji. Možda ga poznajete kao Carigrad, Konstantinopolj ili Vizantion, svakako svima je dobro poznat ovaj dragulj Bosfora kakvog nema na celom svetu. 

Istanbul ima dugu tradiciju i kulturno nasleđe, a danas predstavlja jedan od najvećih multikulturnih gradova. Bio je centar 3 velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog i svako od njih ostavilo je svoj pečat na ovom prelepom gradu. 

 

Šta posetiti u Istanbulu?

U Istanbulu možete naći i videti bukvalno sve što poželite. Od arhaičnih spomenika kulture do modernih hotela i tržnih centara. Iako znamo da je teško nekome preneti sve lepote i intrigantne priče o jednom ovakvom gradu, mi ćemo se potruditi da vam napravimo spisak stvari koje ne smete propustiti ukoliko planirate da posetite Istanbul. 

Istanbul je smešten između 2 mora, Crnog i Mramornog, na samom Bosforskom moreuzu koji razdvaja evropski i azijski deo Turske. Kao najveći grad Turske broji čak 15 miliona stanovnika. Ovaj grad ima i prirodnu luku Zlatni rog koja deli grad na 2 dela i povezuje ih sa svoja 4 mosta od kojih je najznačajniji svakako most Galata. 

 

Most Galata

Da li ste znali da su najlepši zalasci Sunca upravo u Istanbulu i to, ako ih posmatrate sa mosta Galata? Ovaj most je prvobitno bio drveni most i za prelazak preko njega plaćala se karta. Današnji most dorađen je 1994. godine. Ovaj most zaslužuje epitet simbola grada i gotovo da nema turiste koji nije poželeo da se fotografiše baš na ovom mostu.

Na kraju mosta, nalazi se Galata kula, koja je nekada služila kao tamnica, a danas se na vrhu kule nalaze kafić i noćni klub. Sa vrha kule možete videti najlepšu panoramu grada. 

Čitav okrug Galata poznat je po zaista fantastičnim restoranima sa ponudom sveže ribe, koji se često nalaze na svetskoj listi restorana koje morate posetiti, ali i po brojnim noćnim klubovima i dobrom provodu koji nude. 

 

Džamije u Istanbulu

Najveći broj stanovništva u Istanbulu je muslimanske veroispovesti, a sam grad ima čak 3113 džamija. Obzirom da je grad smešten na 7 brda, po ugledu na Rim, svako brdo ima svoj minaret koji se ističe. Ono što nikako ne smete propustiti u Istanbulu je veličanstvena Plava Džamija.

 

Plava džamija

Džamija sultana Ahmeda poznata kao Plava džamija jedan je od najvažnijih spomenika u Istanbulu i najposećenija džamija, mada je upola manja od Aja Sofije – nešto što je teško videti na prvi pogled. To je odličan primer najvišeg nivoa muslimanske umetnosti. Čista lepota.

Džamija je poznata pod imenom Plava džamija zbog plavih pločica kojima je obložena čitava kupola. Ulaz u džamiju je besplatan, ali se pre ulaska morate izuti i biti prikladno obučeni. Ova džamija ima čak 6 minareta što je najveći broj koji je dozvoljen u jednoj džamiji.

 

Sulejmanova džamija

Sulejmanova džamija možda nije najveća u Istanbulu, ali je svakako grandiozna i velelepna građevina. Građena je 1557. godine za vreme Sulejmana Veličanstvenog i sa svoja 4 minareta danas predstavlja krunu Istanbula u kojoj su sahranjeni Sulejman i njegova žena.

Ova džamija nije sasvim obična jer je sam car Sulejman tražio da se u okviru kompleksa sagrade hamami, kuhinja, škola i bolnica. 

 

Veliki Bazar

Za ljubitelje dobrog šopinga veliki bazar predstavlja pravo blago kakvo ne možete naći na celom svetu. Postoji razlog zašto je Veliki Bazar najposećenija turistička atrakcija na svetu. Najstariji i najveći pokriveni bazar na svetu nezaboravno je iskustvo, sa mnoštvom fascinantnih i egzotičnih predmeta, mirisom začina i šarmantnom komercijalnom tradicijom, uključujući cenkanje i obavezni čaj. 

Izgrađen 1456. godine i broji više od 4.000 prodavnica raspoređenih u 64 natkrivene ulice, a među njima i 2 džamije, 4 fontane, restorane, kafiće i 22 stare kapije!

Vekovima je bio jedno od najvažnijih središta trgovine na svetu. Nekada je bilo organizovano sa svakom ulicom koja prodaje samo jednu vrstu robe – a ime ulice odražavalo je prirodu trgovine. Ova podela je nestajala postepeno, ali još uvek postoje neke od takvih specijalizovanih ulica.

Na primer, postoji ulica draguljara, ulica tepiha, ulica kožnih proizvoda itd. Ovaj jedinstveni market na otvorenom godišnje poseti čak 90 miliona posetilaca, što znači da ga svakodnevno poseti između 250.000 i 400.000 ljudi.

 

Aja Sofija

Veličanstvena Aja Sofija, osim duge istorije odlikuje se i svojom izuzetnom lepotom i veličinom. Nastala je još u VI veku i skoro 9 vekova bila je najveća pravoslavna  građevina na svetu. 

Ona je definitivno najverodostojniji svedok vremena i carstava koja su se smenjivala na ovom prostoru. 

Jedna od najslavnijih znamenitosti Istanbula – spektakularna i ogromna Aja Sofija – prvo je bila crkva, tačnije – pravoslavna katedrala sagrađena 537. godine, a mnogo kasnije, 1453. godine, u vreme Osmanskog carstva, pretvorena je u džamiju. Aja Sofija je rušena i obnavljana 3 puta tokom svoje istorije.

Među istanbulskim kuriozitetima možemo vas iznenaditi ovim: U 9. veku, u doba Vizantije, 2 Vikinga su na zidu Aja Sofije napravili “grafite” sa svojim imenima na runičkoj abecedi. Njihove rezbarene rune preživele su i još uvek ih možete videti tamo. Dakle, vandalska tradicija pisanja po zidovima poznatih mesta mnogo je starija nego što ste mislili. 

Danas je Aja Sofija pretvorena u muzej i ukoliko je ne posetite kada se nađete u Istanbulu, smatrajte da ništa niste ni videli. 

Vise o Aja Sofiji možete pročitati u našem tekstu: Aja sofija – Kraljica Istanbula

 

Topkapi palata i muzej

Palata Topkapi vam daje predstavu o bogatstvu i moći sultana Osmanskog carstva. Na svojih 700.000 kvadratnih metara nalaze se fascinantne odaje, dvorišta i bašte i carska riznica sa nekim od najvrednijih svetskih predmeta poput dijamanta Kasicki, jedan od najvećih dijamanata na svetu, koji je pripadao majci Napoleona i ima 86 karata ili Topkapi bodež, napravljen od smaragda i zlata.

Poseta palati ne bi bila potpuna da se ne pristupi carskom haremu sultana (sa posebnim ulazom), odajama za smeštaj čak 700 žena (u različitim periodima je bilo između 30 – 705 sultanovih žena). Odgovornost za njegovo upravljanje pala je na majku sultana koja je vodila čitav harem.

Palata je danas pretvorena u muzej sa preko 65.000 raznih eksponata. 

 

Ovakav grad sa dugom tradicijom i kulturom ima zaista mnogo šta da vam pokaže i ispriča. Za planiranu vikend turu ne možete posetiti sve ono što on nudi i što je zaista vredno videti. Stoga ćete ipak morati ponovo da se vratite u Istanbul i to čak nekoliko puta, ako želite u potpunosti da ga upoznate.

Mi smo vam naveli samo neke od najposećenijih lokaliteta, a ono što najviše volimo da vam prikažemo u našim tekstovima jesu i zanimljivosti i manje poznate činjenice o gradu kako bismo vam omogućili kompletnu sliku o destinacija koja vas zanima. 

 

Istanbul – zanimljivosti

Kako bi vaš boravak u Istanbulu bio prijatno iskustvo dodaćemo nekoliko činjenica i zanimljivosti o samom gradu. 

  • Istanbul ima treću najstariju podzemnu železnicu na svetu, izgrađenu još davne 1875. godine. Duga je 573 metra i nalazi se u kvartu Tunel, u okrugu Beioglu. Londonska podzemna železnica izgrađena je 1863., a njujorška 1868. Inače karta za metro košta oko 2 €, što zaista nije mnogo.
  • Četiri brozana konja koja danas ukrašavaju katedralu San Marco u Veneciji, krstaši su u 13. veku odneli iz Istanbula (tadašnjeg Carigrada).
  • Tokom srednjeg veka i za vreme slavnog Otomanskog carstva, Istanbul je imao preko 1.400 javnih toaleta u gradu, u međuvremenu nije bilo ni jednog čak ni u palatama u Francuskoj i drugim evropskim gradovima.
  • U Istanbulu ima čak 333 groblja od čega je 268 namenjen muslimanima, a čak 65 za pripadnike drugih vera.
  • Sigurno ste čuli za tursku kafu. Evo neočekivane činjenice o turskoj kafi: Kafa se prvi put pojavila u Turskoj u XVII veku, u vreme Osmanskog carstva. Prema strogom tumačenju Kurana, jaka kafa je bila stimulativni lek, pa je konzumiranje bilo ilegalno i strogo kažnjivo. Sultan koji je nametnuo to pravilo bio je toliko opsednut njegovim poštovanjem, da se prerušio u običnog građanina, hodao ulicama grada naoružan mačem, a ako bi nekoga uhvatio da pije zabranjenu supstancu, odsekao bi mu glavu! Na svu sreću, ovaj zakon je ukinut i krajem XVII veka kafa je postala nacionalno piće. 
  • U hotelu Pera Palas u Istanbulu čuvena spisateljica Agatha Kristi napisala je svoj roman “Ubistvo u Orijent Expresu”. 

Ono što vam još toplo preporučujemo da probate dok boravite u Istanbulu to je turska kuhinja. Ona inače važi za jednu od najlepših na svetu. Šarenilo boja i raznolikost ukusa sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Nemojte preskočiti baklavu ili halvu, jer takve slatkiše ne možete probati nigde na svetu. Takođe, nargila je jedan od običaja lokalnog stanovništa, pa čak iako niste pušač ovo morate probati.

Čaj je obavezno piće i domaćini će se prosto uvrediti ukoliko sa njima ne popijete šoljicu čaja ili 2 ili beskonačno, sve dok ne okrenete šoljicu kao znak da ste završili sa čajem. Budite oprezni, inače će vam sipati čaj bez prestanka. Ovo međutim, samo govori o njihovoj ljubaznosti i poštovanju.

Dnevni budžet za Istanbul ne bi trebalo da vam pređe 60€ (smeštaj, hrana, metro i osnovne ulaznice). Ukoliko ste se ipak nameračili da šopingujete u ovom gradu ponesite više novca. Stvari nisu skupe, ali će vas sasvim sigurno navesti da kupite i više nego što vam je potrebno. 

 

Namerno vam nismo ispričali baš svaku priču i anegdotu o dragulju sa dva kontinenta, nešto morate otkriti i sami. Mi se nadamo da vam se tekst dopao i da ćemo zajedno krenuti u neku novu avanturu. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić