Gradovi kulture i umetnosti

Znate onaj osećaj kada vas magnetski privuče neka savršeno oblikovana i skladno izvajana zgrada, pa stojite dugo pred njom kao pred najlepšim zdanjem? U toj lepoti bez granica udela ima pomalo umeće jednog vajara, veština arhitekte, ideja i kreativnost slikara.

Svi oni zajedno učinili su da gradovi širom sveta budu svetski popularne destinacije. Muzeji, muzički i filmski festivali, ruševine drevnih gadova, hramovi, barokna i renesansna zdanja, katedrale – u svima njima utkana je genijalnost umetnika. Pročitajte po kojim umetničkim i kulturnim sadržajima su poznati gradovi u Evropi i svetu. 

 

Atina

Akropolj, Atina, Grčka

Kolevka današnje zapadne civilizacije, nekadašnji centar filozofije, nauke i umetnosti, jedan od najstarijih i najpoznatijih gradova sveta, domovina velikog filozofskog uma Sokrata i jednog od najznačajnih predstavnika grčke tragedije Sofokla, kolevka demokratije – sve je to Atina, prestonica Grčke.

Iako je Atina danas grad koji je urbanizovan i moderan, tragovi nekadašnje antičke Atine prisutni su na svakom koraku. Ti tragovi su neizbrisivo i trajno svedočanstvo jednog prošlog vremena. I danas je jedan od najpoznatijih i najposećenijih lokaliteta u Atini Akropolj, tvrđava – svetilište iz perioda 5. veka pre nove ere posvećeno zaštitnici grada boginji Atini.

Nekada se na Akropolju nalazio spomenik ovoj boginji, a upravo se oko brda Akropolj razvio i nekadašnji antički i današnji grad. Atina je grad sa dugom umetničkom, obrazovnom i filozofskom tradicijom, pa se s pravom može reći da je vodeći grad umetnosti u Evropi i svetu.

Davne 1896. godine upravo su u Atini održane prve moderne olimpijske igre, da bi se u savremenoj istoriji vratile u grčku prestonicu 2004. godine. Najznačajnije ličnosti filozofske misli Platon i Aristotel bili su neraskidivo vezani za Atinu – Platon je bio osnivač Akademije, a Aristotel osnivač Liceja koji se smatra kolevkom zapadne filozofske i naučne misli.

Više o Atini možete pročitati u našem tekstu: Atina – grad koji se voli

 

Jerusalim 

Jerusalim, Izrael

Ovaj grad na Bliskom istoku specifičan je i jedinstven po mnogo čemu. Njegov stari deo podeljen je na 4 četvrti: hrišćansku, muslimansku, jermensku i jevrejsku. Istorija ovog grada seže daleko u prošlost, čak do 4. milenijuma pre nove ere, a simbolika i značaj Jerusalima je od izuzetne važnosti, kako za muslimane, tako i za hrišćane.

Grad koji se smatra svetim ispisao je na svojim ulicama i u svojim zidinama neke od najtragičnijih stranica svetske istorije. O tome svedoči Crkva Svetog groba, za hrišćane sveto mesto, jer se veruje da je upravo tu sahranjen i vaskrsao Isus Hrist. Za Jevreje je od verskog značaja Zid plača, dok je za muslimane to Džamija Al Aksa.

Put koji vodi do Golgote, brda na kom je Isus razapet, put je hiljada hodočasnika koji dolaze u svetu zemlju Izrael. Strme stepenice vode do mesta Hristovog raspeća. Ulica kojom je Isus prošao poslednji put ima obeležja na kojima su se odigrali presudni događaji uoči rapseća. Zato se zove Via Dolorosa – put suza. Nezaobilazno mesto obilaska za ljubitelje umetnosti, istorije i kulture je muzej Izraela, nacionalni muzej, kao i Jad vašem, memorijalni centar žrtava Holokausta

 

Sankt Peterburg

Ermitaž, Sankt Peterburg, Rusija

Najveći kulturno – istorijski muzej u Rusiji i drugi najveći muzej u svetu Ermitaž, preko 70 pozorišta, više od 80 muzičkih festivala na godišnjem nivou i preko 20 međunarodnih kulturno – umetničkih festivala dovoljni su razlozi da se Sankt Peterburg proglasi kulturnom prestonicom Rusije.

Ako poželite da obiđete Ermitaž, znajte da će to biti pravi izazov – ovaj maestralni muzej ima površinu od čak 233.345 kvadratnih metara, drugim rečima, dug je 20 kilometara! Najpoznatija umetnička dela mogu se videti u Ermitažu, dela najpoznatijih svetskih umetnika: Leonarda da Vinčija, Rembranta, Pikasa, Van Goga… Umetnost provejava u svakoj zgradi ovog velelepnog grada.

Nisu u njemu slučajno živeli književni gorostasi poput Dostojevskog, Puškina i Nabokova. Kolevka najboljeg baleta na svetu upravo je Sankt Peterburg, tačnije Akademija Vaganov koja školuje najbolje balerine. Ovaj velelepni grad, koji je nekoliko puta tokom svoje istorije menjao ime, sa ponosom ističe svoju umetničku grandioznost. U Sankt Peterburgu kultura i umetnost su na bezbednom, u to nema sumnje.

 

Rim

Rim, Italija

Sredina prošlog veka i velikani Holivuda Gregori Pek i Odri Hepbern voze se vespom kroz Rim. Ovo jeste filmska scena izuzetnog filmskog romantičnog ostvarenja Praznik u Rimu, ali nije bez razloga snimljena baš u večnom gradu.

Rim osvaja trajno, a ima i čime. U svakom kamenu Koloseuma utkana je istorija duga 2000 godina i neprolazna slava nekadašnje prestonice Rimskog carstva i današnjeg glavnog grada Italije. Ne treba da iznenađuje što ga zovu caput mondi što znači prestonica sveta.

Svedok slavne istorije Rima, Koloseum i danas privlači neverovatno veliki broj posetilaca. Fontana di Trevi i uvek prisutna kosmopolitska atmosfera oko nje, kipovi, više od 200 crkava, Kapitolski muzeji, sve to uzdiže Rim u sami vrh najposećenijih gradova sveta. Razlog se svakako krije u bogatoj istoriji umetnosti. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu impresivno je zdanje koje fascinira svojom arhitekturom i veličinom, a ispred nje je ogromni Trg Svetog Petra.

Na petom mestu najposećenijih muzeja na svetu nalazi se Vatikanski muzej u kom su izložena vredna umetnička dela. Istovremeno, on je i 5. po veličini na svetu (43.000 kvadratnih metara). Remek dela svetske umetnosti, živopisno ukrašena tavanica sa Mikelanđelovim delima Stvaranje Adama i Strašni sud čine enterijer čuvene Sikstinske kapele. Da biste izbegli dugo čekanje u ogromnim redovima kako biste kupili ulaznice za ovaj muzej (što je svakodnevna slika ispred Vatikanskog muzeja), kupite karte unapred.

Svi muzeji su u jednom kompleksu zgrada, a među najposećenijima su Sikstinska kapela, Galerija geografskih karata, Rafaelove sobe. 

 

Barselona

Barselona, Španija

Teško da se ijedan grad na svetu može pohvaliti tolikom živopisnošću i slikovitošću kao Barselona. Zasluge za to svakako pripadaju čuvenom Antoniju Gaudiju, svetski poznatom arhitekti. Čitav grad nosi Gaudijev neizbrisiv umetnički pečat i on je vidljiv svuda u ovom katalonskom gradu.

Najposećenija je svakako Sagrada familija, remek delo Gaudija, reljefno i slikovito kao retko koje zdanje na svetu. Sagrada familija (Sveta porodica) grandiozno je umetničko delo čija je izgradnja započeta davne 1882. godine, a čiji se završetak radova očekuje 2026. godine. Reljefna fasada, puna religijske hrišćanske simbolike, kao i impresivne kule privlače ogroman broj turista, te se s pravom može reći da je Sagrada familija simbol Barselone, ali i čitave Španije.

Obogaćen raznovrsnim živopisnim bojama, park Guelj, takođe delo Gaudija, nezaobilazno je mesto svih turista koji posete Barselonu, a Muzej Pabla Pikasa sa delima slikarskog genija je najpoznatiji i najposećeniji muzej u ovom katalonskom gradu. 

 

Kjoto

Kjoto, Japan

Posetiti Japan i ne posetiti Kjoto jednostavno nije moguće. To bi bilo isto kao kada biste se uputili u Francusku i obišli sve osim Pariza. Kjoto je centar japanske tradicionalne kulture i grad koji je za Evropljane nesvakidašnji doživljaj. Mistika će vas sasvim sigurno pratiti u ovom neobičnom gradu i kako ga budete obilazili, shvatićete da on ljubomorno čuva svoju lepotu i bogatstvo iza zatvorenih vrata.

Do hramova nije lako doći – za razliku od samog grada koji se nalazi u dolini, svetilišta su smeštena na obroncima okolnih brda. Kjoto ima preko 1600 budističkih hramova, te svi ljubitelji budističke filozofije i meditacije ovde će pronaći ono za čim su dugo tragali. Kjoto je prepoznatljiv po zen baštama, mestima tišine i neverovatne lepote i spokoja. Najpoznatija zen bašta je u Hramu Mirnog zmaja. Upravo u ovom mističnom gradu nalazi se škola za gejše, tradicionalno obučene i sasvim bledog tena.

Kjoto stoji naspram modernog Tokija kao grad tradicije, kulture, gejši i mističnih hramova i jedan je od centara azijskih gradova kulture i umetnosti. 

 

Firenca 

Firenca, Italija

Plemićka porodica Mediči, katedrala Duomo i brojne crkve i bazilike dovoljan su razlog da se Firenca svrsta u sam vrh gradova koji se ponose svojom kulturom i umetnošću. Ako se negde rodila renesansa, onda je to Firenca. Odatle se širi duh najvećih svetskih umetnika Mikelanđela, Dantea, Botičelija, Petrarke koji su upravo na tlu ovog fascinantnog grada nalazili inspiraciju i koji su neraskidivim nitima bili povezani sa ovim čudesnim italijanskim gradom.

Firenca, glavni grad regije Toskane, čuvena je po slavnoj porodici Mediči. Uticaj Medičijevih na razvoj ovog grada je bio ogroman, a poznato je da su njeni članovi bili pokrovitelji velikih umetnika, poput Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i Botičelija. U palati Medičijevih nalaze se dela neprocenjive vrednosti iz perioda renesanse i baroka. Na centralnom Mikelanđelovom trgu možete videti kopiju Mikelanđelovog Davida.

Renesansno slikarstvo Italije, kao i antička i barokna slikarska dela nalaze se u Galeriji Ufici, dok će vas na trgu Sinjorija dočekati prava umetnička galerija na otvorenom. Skladno izvajane figure na ovom trgu ne prestaju da opčinjavaju ljubitelje umetnosti. Zapravo, Firenca je na listi gradova umetnosti apsolutno nezaobilazna. Ovaj grad bajkovito izvajan je najrevnosniji čuvar istorije i kulture.

 

Drezden

Drezden, Nemačka

Ako vas je put naneo za novogodišnje i božićne praznike u Drezden, onda ste se uverili u blistavost i sjaj ovog nemačkog grada. Drezden je prepoznatljiv kao grad vašara i prednovogodišnjih manifestacija i u ovom periodu godine privlači ogroman broj turista. Njegov raskoš vidljiv je u impresivnoj baroknoj arhitekturi mnogobrojnih palata i katedrala.

Ako se kultura i umetnost negde neguju, nema sumnje da je to upravo u Drezdenu. Zbog svog kulturnog značaja i maestralnih baroknih i renesansnih remek dela, Drezden je poznat i kao Firenca na Elbi. Renesansni raskošni Drezdenski dvorac iz 16. veka, državni muzej Saksonije, poznat je kao riznica izuzetno vrednog umetničkog blaga. U njemu se nalazi nekoliko muzeja u okviru čijih raskošnih prostorija se nalaze dela od neprocenjive vrednosti – od slika najpoznatijih svetskih umetnika, preko oružja i oklopa, pa sve do umetničkih predmeta od srebra, zlata i slonovače.

Turiste naročito privlači čuveni Zeleni trezor, muzejska zbirka nakita, dragulja i veoma vrednih predmeta. Pored ovog dvorca, veoma je posećena i barokna palata Cvinger. Neće vas oduševiti samo njen enterijer sa mnoštvom vrednih umetničkih dela, već i velelepni vrt i fontana oko nje.

Drezden je ipak prepoznatljiv po Bogorodičinoj crkvi koja se smatra jednom od najlepših na ovim prostorima. Fasade zdanja u Drezdenu nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a ljubitelji istorije umetnosti znaju da je Drezden priča za sebe, pravi evropski umetnički dragulj. 

 

Umetnost oplemenjuje, a putovanja obogaćuju i šire vidike. Onda, ne treba čekati. Otisnite se u neki od navedenih gradova i pišite nam koji od njih nosite u svom srcu kao najvrednije umetničko blago!

 

Autor teksta: Milena Stanojevic