Atina – grad koji se voli

Današnja, moderna Atina, mesto je susreta različitih kultura koje se mešaju sa tradicionalnom i antičkom, na koju svakodnevno podsećaju velelepne građevine u srcu grada. 

Sa preko 3 miliona stanovnika, moderna Atina je uveliko nadmašila drevni grad – državu, koja je bila kolevka antičke kulture. Smeštena na jugu kopnenog dela Grčke, ovaj grad ima odlične klimatske pogodnosti, sa minimalnim padavinama tokom cele godine i izlazom na otvoreno more. Jedna od većih luka u Evropi, Pireus, sa koje možete otploviti na bilo koje Grčko ostrvo, smeštena je u upravo u ovom gradu. 

Za posetu Atini ne treba vam poseban razlog, samo ime asocira na grčke bogove i svetska čuda, a ukoliko želite da malo bolje upoznate ovaj grad, ovde ćete saznati kako da to uradite na najbolji način. 

 

Dodir prošlosti

Retko gde možete svakodnevno da se podsetite na to koliko je čovečanstvo staro, kao u Atini. Veličanstvena građevina na ogromnom brdu koje se nalazi u srcu grada, svakodnevno podseća na zlatno doba antičke kulture.

Mikenska civilizacija, hramovi, prepoznatljivi stubovi i statue samo su deo priče koja se odvijala na brdu zvanom Akropolj. Stenovito brdo nazvano Akropolj, oko kojeg je grad počeo da se širi, prvobitno je sagrađen kao odbrambena građevina sa visokim zidinama, u iščekivanju rata.

Gradnju su počeli drevni Mikenjani, a postalo je antičko svetilište posvećeno boginji mudrosti Atini (po kojoj grad nosi ime). Tokom istorije ovo brdo imalo je više uloga. Pored prvobitne svrhe kao mesto paganskih hramova, Partenon je služio kao vizantijska crkva 693. godine, a potom i kao katolička crkva, i na kraju kao džamija, u periodu kad je Grčka bila deo Osmanskog Carstva u 15. veku.

Na Akropolju preplitale su se civilizacije, a građevine su nicale, sa razvojem svake od njih. Najveći procvat i vrhunac u arhitekturi na Akropolju desio se u Periklovo doba, nazvano po starogrčkom vojskovođi iz V veka p.n.e. koji je obeležio zlatno doba Atine. U tom periodu sagrađen je Partenon, hram posvećen boginji Atini, koji je danas jedan od najpoznatijih građevina na svetu.

Partenon je najveći i najbolje očuvan hram na Akropolju, što ga čini glavnom asocijacijom na Atinu. U njegovom centru nalazila se statua boginje Atine, preko 10 metara visoka, napravljena od zlata i slonovače, od ruku vajara Fidija. Nažalost, zbog prirodnih i društvenih katastrofa, nije uspela da odoli vremenu i u potpunosti je uništena.

Akropolj godišnje poseti preko milion i po ljudi i obilaženje nije naročito komplikovano, niti zahteva čekanje u redu, jer je otvoren tokom cele godine. Ulazak na Akropolj se naplaćuje, a cena karte je 20 EUR, studentska karta je 10EUR.

Pored Akropolja, druga antička znamenitost koja odoleva vremenu i nalazi se na otvorenom u centru Atine, jeste Atinska Agora. Agora je u antičkoj Grčkoj predstavljala centar društvenog života i bila je glavno mesto sastajanja na kojem su se vekovima vodile filozofske ,,bitke.”

U arheološkom kompleksu Agore, nalaze se brojna nalazišta, kao i hram Hefaisteion, koji je u odličnom stanju. Ulaz na ovaj lokalitet se naplaćuje i cena karte je 12 EUR, sa popustom 6 EUR.

Ukoliko ste fan sporta i sportskih aktivnosti, nećete zaobići Stadion Panatinaiko. Prvobitno izgrađen 566 godine p.n.e. služio je za održavanje takmičenja u atletici, u čast boginji Atini. Tokom 329 godine p.n.e. stadion je renoviran i u potpunosti izgrađen od mermera, što ga čini jedinom takvom konstrukcijom na svetu. U moderno doba, ovaj stadion je ugostio prve Olimpijske igre koje su se održale 1896. , i kasnije Letnje olimpijske igre 2004. godine.

Svakako, napominjemo da je u Atini, za sve lokalitete, muzeje i galerije na državne praznike ulaz besplatan, kao i svake prve nedelje u mesecu, počevši od Novembra do Marta.

Takođe, postoji opcija kombinovane kartekoja košta 30 EUR, i obuhvata posetu Akropolju, Antičkoj Agori, Rimskoj Agori, Dionisovo Pozorište, Hram Olimpijskog Zevsa i Hadrijanovu Biblioteku

 

Istorija nadohvat ruke

Ono što vam može ispuniti jedan ceo dan, jeste obilazak muzeja koji su nadomak gore pomenutih lokaliteta. Odlična stvar jeste to što je centar moderne Atine ostao privržen antičkom, tako da su prošlost i sadašnjost u skladu, i sve se može obići za kratko vreme.

Atina je izuzetno bogata muzejskim sadržajima, stoga je neophodno izdvojiti samo par muzeja koje je moguće obići za jedan dan. 

Muzej Akropolja je prvi na listi, prvenstveno zbog svoje lokacije (nalazi se nadomak Akropolja). Zatim, ovaj muzej je izvrsan primerak moderne arhitekture koji unutar svojih staklenih odaja čuva originalne statue, mozaike i ostala umetnička blaga sa Akropolja.

Takođe, u sklopu muzeja nalazi se restoran koji pored odličnog izbora hrane i pića nudi veličanstven pogled na Partenon. Savetujemo vam da tamo odete na večeru kako biste doživeli pogled na Akropolj noću.

Za ljubitelje umetnosti, sledeći na listi je Benaki Muzej Grčke Kulture, koji je jedan od nekoliko muzeja renoviranih i finansiranih od strane grčkog političara i dobrotvora Emanuila Benakisa. Ovaj muzej, pored istorijske zgrade koja je sama po sebi artefakt, sadrži mnoštvo predmeta i umetničkih dela koji ilustruju grčku kulturu kroz različita istorijska razdoblja.

Naravno, ukoliko vam šetnja po antičkim lokalitetima nije bila dovoljna, Nacionalni Arheološki Muzej je tu da vas ugosti. Oko 8,000 metara kvadratnih vas čeka da istražite svet grčke prošlosti preko objekata kao što su freske sa Santorinija, bronzana statua Zevsa ili čuvena Agamemnonova maska i mnogo više.

 

Hrana i piće – za telo i dušu

Grci su poznati po svojoj mediteranskoj kuhinji, koja je ujedno i ukusna i zdrava. 

Svi smo čuli za giros (ili čak suvlaki), fetu sir i musaku. Međutim, grčka trpeza je mnogo više od toga. U to se uveri svako ko dođe malo južnije, gde može da oseti mediteransku atmosferu i raznolikost trpeza sa ostrva Sredozemnog mora. 

Atina, kao centar ovog područja, ima na svom raspolaganju bogatu morsku hranu, ali i ne oskudeva u ostalim specijalitetima. 

Naime, pošto je previše raznovrsnih restorana u ponudi, a premalo vremena da se sve obiđe, izdvojićemo nekoliko zanimljivih restorana koji u svojoj ponudi imaju ukusna jela.

Takođe, pored hrane, poželjno je popiti po koju čašicu tradicionalnog grčkog pića, poput uzoa, mastike, cipura, ili neke od njihovih vrhunskih vina sa Peloponeza. U Grčkoj će vas lokalci, ili vlasnici kafana često ponuditi svojim pićem, i u znak poštovanja, ne bi trebalo da ih odbijete. 

Počećemo od tradicionalne kuhinje koja nudi širok spektar izvrsnih jela, u autentičknim tavernama koje vas vraćaju u prošlost. 

Ouzeri Lesvos je jedna od taverni koja služi tradiconalnu morsku hranu, po povoljnim cenama, i nalazi se nadomak centra grada. U ovom restoranu otkrićete ouzeri – ispijanje uzoa u društvu sa zajedničkim mezama na stolu, dok na spratu pevačica peva stare grčke pesme i time doprinosi celokupnoj atmosferi. 

Neizostavni deo grčke trpeze su meze koje idu u paru sa naručenim uzom, cipurom i ostalim žestokim pićem. Glavna jela variraju od grilovanog oktopoda, ribe spremljene na tradicionalni način, ovčijeg sira i raznih salata u maslinovom ulju. Izbor je na vama. 

Napominjemo da je Atina mnogo više od klasične predstave grčkih taverni, gde se pije uz i igra Zorba ples, jede jaka hrana i slično. Danas u ovom gradu imate širok izbor modernih restorana koji služe grčke specijalitete predstavljene na drugačiji način.

Jedan od takvih mesta je Cherchez La Femme koji se nalazi u širem centru Atine i izgleda kao iz vintage francuskih filmova. Ovo mesto je leti nezamislivo lepo, sa staklenim prozorima i uvek svežim cvećem u vazama. Svakako, pored dekora, ono što mami posetioce u ovaj restoran je odlična hrana

Jela ovde dolaze u modernoj verziji tradcionalnih. Ukusna paradajz salata sa mekim kozijim sirom, začinskim biljkama koje rastu na planinama samo su deo priče.

Specijaliteti poput začinjene kobasice, koja dolazi sa ostrva Lefkada, i sirevi koji se mogu naći samo na Kritu, spajaju se i služe u modernoj verziji upotpunjuju ovu priču. Po završetku ove ukusne priče, u ovom restoranu možete probati pravu grčku kafu, praćenu turskim desertom lokumom

Kad smo već kod Krita, bilo bi prava šteta da odete u Atinu, a da ne osetite čar kritske kuhinje, koja je specifična koliko i samo ostrvo. 

To Laini je mali restoran u naselju Keramikos, nedaleko od centra grada, koji služi isključivo tradicionalnu hranu sa Krita. Vlasnici su 2 prijatelja sa Krita, koji su se preselili u Atinu i odlučili da upoznaju strance u ovom gradu sa kritskom kuhinjom. 

Ovde možete probati puževe na kritski način, krompir salatu, svežu pastu sa kritskim mesom i ovčijim sirom, pitu sa zeljem i mnogo toga. Takođe, uveče se možete častiti čašicom raki pića, koje se pije na Kritu i uživati u tradicionanoj kritskoj muzici koju izvode lokalni muzičari. 

Zelena i veganska ishrana nije strana u Atini, niti je nedostupna. U Atini se izuzetno lako možete hraniti ukoliko ste vegeterijanac. Međutim, postoje i isključivo vegeterijanski restorani, koji nude širok izbor veganskih i vegeterijanskih jela. 

Avocado je jedan od najstarijih vegeterijanskih kafe – restorana u Atini, i svakodnevno hrani vegeterijance izvrsnim salatama, veganskim verzijama popularnih jela, organskim hlebom, vinom i prirodnim smutijima

Cookoomela Grill ima zanimljivu vegeterijansku verziju suvlakija, i to je nešto što privlači sve, ne samo vegeterijance. Jedan od poznatijih restorana u svojoj ponudi ima originalne recepte, poput vege suvlakija sa pečurkama. Takođe, možete probati jela sa avokadom, veganskim majonezom, paradajz soseve, kebab sa sočivom, i još mnogo toga. 

Pored restorana i tradicionalnih taverni, svakodnevno možete napraviti kratku pauzu za kafu i odmoriti u nekom od kafića u širem i užem centru. Iz razloga što ih ima mnogo, izdvojićemo par na koje trebate da obratite pažnju, dok razmišljate o kafi. 

To Kafeneio je mesto gde možete popiti, ali i pojesti nešto, poput svinjetine u sosu od pomorandže. Ovaj kafić je smešten u Plaka naselju, koji je nadomak Akropolja. Idealno mesto za susret prošlosti i sadašnjosti. 

Poems and Crimes je kafić u kom možete čitati knjige, i koji izgleda kao biblioteka. Služe sve vrste kafe i nalazi se nadomak Monastiraki trga. 

Cafe Telaro ima izvrsnu kafu, i daje popust na kafu za poneti ukoliko nosite svoj termos za kafu. Ekološki kafić takođe ima izvrsne deserte uz kafu, poput feta kolača sa pomorandžom i veganske čokoladice

Kydathinaion je mesto na koje želite da odete, jer ćete probati čuveni rakomelotoplu rakiju sa medom i cimetom. Ukoliko niste fan žestokog pića, oduševiće vas izbor koktela koji imaju.

Za kraj…Monastiraki Trg 

Poslednji dan svi odvajaju za kupovinu poklona i suvernira. U tom slučaju, u Atini se vrlo dobro zna gde se ide. 

Monastiraki Trg je najpopularnije mesto sastajanja svih, pa čak i lokalaca. Ovde se svakodnevno vidi na stotine ljudi kako žure na metro, idu ka Akropolju ili skreću u neke od uskih ulica punih radnji sa suvernirima i ostalim đakonijama

Na trgu se nalazi mala crkvica koja je izgrađena u X veku, koja je uglavnom zatvorena za posetioce i danas služi kao spomenik kulture, dok se sa druge strane trga nalazi se stara građevina, koja je nekada bila džamija. 

Naime, mnoštvo ulica koje okružuju trg pravo su mesto za turiste koji žele da kupe suvernire, kuhinjske začine, magnete i ostale stvari koje će ih podsećati na vreme provedeno u Atini. Jedna od glavnih ulica koja se sreće sa trgom zove se Ermou. Ova ulica je poznata po šopingu jer se na više od kilometar sa obe strane nalaze butici i radnje sa nakitom

Nakon što obavite kupovinu preporučujemo da se odmorite uz kafu sa pogledom na Akropolj u nekim kafićima na trgu, poput Anglais Athens koji ima 2 sprata i otvorenu baštu na krovu

 

Nadamo se da smo vas ovim tekstom zainteresovali da posetite jedan od najlepših gradova Grčke. Mogli bismo još mnogo više da pišemo o ovoj lepotici Egejskog mora, ali dok ne odete sami da je obiđete, nećete razumeti blago koje ona predstavlja.

 

Autor teksta: Katarina Panajotović