Šta morate videti u Milanu 

Milano, poznata prestonica mode je i jedan od najbogatijih gradova Evrope. Ukoliko ste odlučili da sebe častite putovanjem onda morate znati šta obavezno videti u Milanu. Ovo je jedan od najposećenijih gradova Italije, međutim ljudi širom sveta dolaze u Milano ne samo zbog mode i šopinga, već i zbog njegove bogate istorije i zanimljivih lokaliteta. On je svakako grad koji ima šta da vam pruži. U ovom tekstu bavićemo se njegovim znamenitostima, zanimljivostima, ali naravno nećemo zaobići ni mesta za kupoholičare i poštovaoce visoke mode. 

Ovaj moderni grad privlači sve veći broj turista iz celog sveta. Istina je da veću pažnju i dalje dobijaju neki drugi gradovi Italije, ali to nikako ne znači da Milano nije važan i da u njemu nema šta da se vidi osim dobrih radnji. Spoj moderne i arhitekture davnih vremena učiniće da se osećate kao da se istovremeno nalazite u modernoj metropoli, ali i na klasičnom srednjovekovnom trgu. 

Italija je poznata kao zemlja umetnosti i bukvalno da nema mestašca u kome ne možete pronaći neko zaista fantastično umetničko delo. Zbog toga nam je sasvim jasna činjenica zašto je Milano toliko godina uspeo da se zadrži na mestu grada mode. Počećemo od znamenitosti. 

 

Šta sve videti u Milanu?

Milano

Ovaj italijanski grad sa preko milion i po stanovnika svakako ima šta da ponudi turistima koji žele da na putovanju uživaju u umetnosti. Mi smo za vas izabrali nekoliko znamenitosti Milana koje nikako ne biste trebali da preskočite. 

 

Manastir Santa Maria dela Gracie

Ovo velelepno zdanje iz XV veka očaraće vas svojom lepotom i izgedom. Najpre ćete se diviti njenoj spoljašnjosti, a zatim će vas očarati njen enterijer. Ovo je gotičko-renesansna crkva izgrađena u XV veku po nalogu Frančeska I Sforce. Inače Sforce su dugo bile vodeća porodica u Milanu i prosto ni jedan italijan ne govori o Milanu, a da barem jednom ne pomene Sforce.

Prvobitno mala crkvica namenjena čuvanju ikone presvete Bogorodice, sa svojim proširenjem dobija impozantan izgled sa čak 32 dvodelna prozora na glavnoj kupoli koju je izgradio čuveni arhitekta, skulptor i inžinjer Đovani Antoni Amadeo. 

1494. godine Ludoviko Sforca angažuje Leonarda da Vinčija da oslika zid trpezarije manastira. U periodu između 1494. i 1498. godine nastaje jedno od njegovih najpoznatijih dela “Tajna večera”. Ova slika još tada je priznata kao prvi klasični izraz ideala visoke renesanse.

Slika je visoka 4,6 m, a dugačka  čak 8,8 m. Za sve poznavaoce i ljubitelje umetnosti sama crkva, a posebno njena “Tajna večera”, predstavljaju apsolutnu satisfakciju. Ovo je zaista nešto što bi svako od nas trebao u svom životu da vidi i oseti. 

Crkva, pa i sama freska umalo nisu stradale u II svetskom ratu, kada je Milano bombardovan. Ipak, iako su vreće sa peskom zaštitile fresku na zidu, ona je dosta oštećena i do skoro je bila restauirana. I sama crkva i freska nalaze se pod zaštitom UNESKO-a. 

 

Milanska katedrala – Duomo

Milano

Ova impozantna građevina jedna je od 5 najvećih katedrala na svetu. Ovaj fenomenalni primer gotičke arhitekture građen je skoro punih 5 vekova, od kraja XIV pa sve do sredine XIX veka.

Danas ona predstavlja drugu po veličini u Italiji i vekovima je okupljala veliki broj hrišćana širom sveta. Zbog svoje gradnje od skoro 500 godina osim gotike, na njoj su jasno primetni detalji baroka i klasicizma. Sa svojih 135 kula i preko 3000 statua na krovu zaista oduzima dah svakome ko se nađe u blizini.

Interesantan je podatak da je jedna od statua, Zlatna statua Madone, inače simbol grada opevana u pesmi “O mia bella Madonina” iz 1934. godine. Pesmu je napisao Đovani D’anci i od tada je nezvanična himna Milana koju pevaju i navijači FK Milan. 

Ono što je takođe interesantno kod ove katedrale jeste da je moguće obići je sa krova. Postoji lift sa kojim se možete popeti na krov i uživati u njenoj lepoti iz druge perspektive. Turisti kažu da je veličanstveno videti sve statue sa zemlje, ali da je poseban doživljaj videti ih sa krova.

Ulaz u katedralu je besplatan, ali ako želite da se prošetate krovom, moraćete da platite simboličnu cenu karte. Baš u ovoj crkvi Napoleon Bonaparta krunisao se za kralja Italije. Katedralu dnevno poseti čak 15000 ljudi. 

 

Kastelo  Sforcesko

Milano

Dvorac porodice Sforca svakako je zdanje koje krasi Milano. Dvorac je građen u XIV veku, a u posed Sforca dolazi nakon ženidbe Frančeska Sforce, Bjankom Mariom, ćerkom Filipa Maria. Poseban doprinos ukrašavanju dvorca dao je Ludoviko Maria Sforca kada je angažovao Leonarda da Vinčija čija se dela mogu videti u sali Della Asse. 

U kasnijem periodu dvorac postaje središte mnogih bitki koje mu narušavaju prvobitni izgled. U XIX veku on je obnovljen po izvornim nacrtima. Danas se u dvorcu nalazi nekoliko manjih muzeja, fontana, kula i veliki broj freski koje ukrašavaju unutrašnjost dvorca. 

Tokom cele godine u dvorcu se održavaju brojne izložbe i koncerti za koje možete povoljno nabaviti karte, a i za sam obilazak dvorca potrebno je kupiti kartu. 

Karte za obilazak dvorca i ostale informacije možete dobiti na njihovom sajtu

 

Milanska Skala

Milanska Skala je zgrada milanske opere. Ova zgrada građena je u XVIII veku, a ime je dobila po crkvi Santa Marija dela Skala, koja se nekada nalazila na tom mestu. Čitav trg danas nosi ime Pjaca del Skala. Sama zgrada izgrađena je u duhu neoklasicizma po projektu Đuzepea Permarinija.

Malo je zgrada na svetu koje su ugostile toliko velikih umetnika koliko je čuvena Milanska Skala.

Smeštena severno od Duomo-a i istočno od Kastela Sforca ova je kuća opere jedna od najboljih na svetu i poznata je po svojim akustičkim kvalitetima i bogatstvu.

Unutar glavnog auditorijuma ukras i veličina sedećih garnitura i bine su fantastični – 6 slojeva sedećih i pojedinačnih loža uokviruju pozornicu u polukrug, a celo mesto je prepuno crvenih baršunastih zavesa i zlatnog nameštaja.

Sezona opere tradicionalno počinje 7. decembra na dan zaštitnika Milana – Svetog Ambrozija. 

Organizovani su obilasci Opere, ali razmislite i o kupovini karata za predstavu. Obećava se uzbudljivo i nezaboravno veče! Karte možete kupiti na sajtu

 

Galerija Vittorio Emanuele II

Milano

Još jedno nezaobilazno mesto ljubitelja umetnosti jeste i galerija Vittorio Emanuelle II. Smeštena između katedrale i milanske Skale, zaista bi bila šteta zaobići je.

Ovo zapravo nije klasična galerija, već svojevrsni tržni centar.

Smešten u ovom prolazu, ujedno je i jedan od najstarijih na svetu. Dok šetate ovim tržnim centrom i razgledate izloge, imate mogućnost da vidite i prelepe spomenike poznatim italijanima poput Dantea Algijerija i Leonarda da Vinčija.

U središtu tržnog centra možete videti još nešto neuobičajeno. Na prelepo popločanim delovima koji predstavljaju 4 severna grada, pažnju će vam privući deo gde se nalazi Torino.

Naime, ukoliko 3 puta opkoračite mesto gde bi trebalo da se nalaze genitalije bika koji predstavlja Torino, imaćete sreće u daljem životu. Verovali ili ne, taj deo je zaista vidno izlizan. Ono što smo primetili jeste da ne samo turisti ovde veruju u legende, već i gomila italijana svakodnevno čeka red ne bi li zaigrala na ovom prikazu. 

Pored iskušavanja sreće, za one koji su strastveni obožavaoci mode ovde mogu uživati u radnjama poput Luj Viton, Prada, Borsalino i mnoge druge. 

 

Muzeji u Milanu

Kako je ovo grad kroz koji su vekovima prolazili i svoj lični pečat ostavljali brojni umetnici, on se ponosno može pohvaliti velikim brojem muzeja i galerija. Mi ćemo nabrojati samo neke od nama najinteresantnijih. Ovo naravno ne znači da su drugi manje vredni vaše pažnje. 

 

Nacionalni muzej nauke i tehnologije Leonarda da Vinčija

Milano

Sigurno ste čitajući naš tekst primetili da se ime Leonarda da Vinčija često spominje. Leonardo je bio zaista dobar prijatelj sa Ludovikom Sforcom, koji se oduvek divio Leonardovoj viziji i umeću. On je proveo dosta vremena kod Sforca u Milanu i osim velikog prijateljstva, rodilo se dosta ideja, projekata i umetničkih dela koja svedoče njihovoj genijalnosti. Osim Leonardovih izuma, u ovom muzeju čuvaju se i izumi Njutna, Galileja i Volta

 

Umetnička galerija Brera

Milano

Milanska galerija slika Brera obiluje se nekim od najznačajnijih italijanskih slika, na kojima su izloženi radovi Rafaela, Ticijana, Rembranta, Tintoreta i Karavađa. Inače galerija se nalazi u kvartu Brera koji je sam po sebi jedinstven. Ovaj šarmantni okrug nalazi se severno od Duomoa između Borgonuova i Broleta.

Ovde vlada izrazita boemska atmosfera, a kvart je prepun umetničkih akademija, galerija i odličnih restorana i barova.

Atmosfera ovde je fantastična i možete uživati u finom obroku, izaći na piće, isprobati malo vrhunsku šoping terapiju ili jednostavno prošetati mnogim kaldrmisanim uličicama i diviti se arhitekturi.

 

Muzej Arheologije

Posvećen istoriji drevnog Milana, ovaj muzej je zaista pronicljiv i pruža vam pogled na davnu prošlost. Smešten u Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore, prvi deo muzeja detaljno opisuje istoriju drevnog Mediolanuma (Milana), dok drugi deo koji se nalazi u podrumu sadrži veliki izbor umetničkih dela i skulptura.

U obimnu kolekciju ulaze i različiti arheološki ostaci, pozorišne maske, grnčarija i oklopi.

Ovaj interesantan muzej obuhvata mnoštvo vekova Milana, uključujući srednji vek, uticaje etruščanske civilizacije, kao i stare Grke.

 

Šta još možete posetiti u Milanu?

U prethodnom delu teksta govorili smo vam o znamenitostima Milana i šta je to što morate videti. Po čemu je poseban i zašto baš tamo treba da odete. U ovom delu teksta bavićemo se time što treba da posetite i isprobate u Milanu, a čega nema u drugim gradovima.

 

San Siro Stadion

Milano

Za sve ljubitelje fudbala, ovaj stadion mora se naći na spisku lokaliteta za posetiti u Milanu. Verovatno jedan od najpoznatijih stadiona na svetu, San Siro je od 1926. godine jedno od najvažnijih sportskih mesta u Italiji.

Sa kapacitetom od nešto više od 80.000 gledalaca, jedan je od najvećih stadiona u Evropi i bio je jedan od ključnih stadiona tokom Svetskog kupa 34 i Svetskog kupa 90. Kada posetite stadion, videćete ikonične kružne kule koje drže kolosalni. slojeviti i ogromni krov koji delimično prekriva zemlju.

I Milan i Inter Milan igraju na ovom impresivnom terenu, a atmosfera na njihovim domaćim utakmicama jednostavno je neverovatna. Ako se zadesite u Milanu za vreme neke od utakmica obavezno obiđite. Ionako će ulice biti prazne, jer je poznato da su italijani strastveni ljubitelji fudbala. Tako da njima svaka utakmica dođe kao državni praznik. 

Ne zaboravite da posetite zajednički muzej da biste saznali istoriju ova 2 proslavljena italijanska kluba.

 

Isprobajte milanske specijalitete

Iako bi mnogi pomislili da je omiljeno jelo u ovom gradu pasta ili pica, to zapravo uopšte nije tačno. Milan ima svoje specijalitete, a to su osobuko i rižoto alla milaneze. Ono što je još karakteristično za Milan jeste da njegovi građani imaju takozvanu aperitiv tradiciju.

Zarad ove tradicije otvoreni su mnogi aperitiv barovi. Ova tradicija znači da je praksa da kada se nađete sa prijateljem obavezno popijete aperitiv, 2 pre jela, a nekad se do jela ne dođe jer se aperitivi produže.

Ako želite da isprobate nešto od brze hrane obavezno otiđite do Luinija. Njegovim pancerotama još niko nije mogao da odoli pa nas ne čudi zašto je ispred njegove radnje uvek dugačak red. Inače, pancerote kod Luinija uopšte nisu skupe. 

Cottoleta alla Milanese je još jedan milanski specijalitet koji morate da probate. On je čak uvršten u svetsku gastronomsku baštinu i predstavlja svojevrsno remek delo gastronomije. Radi se o telećem kotletu debljine 1-2 cm, koji se valja direktno u jaja i prezle što mu daje poseban ukus. Prži se isključivo u pročišćenom maslacu. Ipak, da biste probali ovaj specijalitet moraćete da odvojite malo više para. 

 

Kako obići Milano

Milano

Milano svakako možete obilaziti peške. Na taj način moći ćete da uživate u njegovoj lepoti u direktnom kontaktu sa okolinom. Obzirom da je Milano ipak jedan moderan grad, ulice su često prepune ljudi i svuda se čuje vika i galama po kojoj su italijani poznati. Na svu sreću, kada vam to dosadi ili se umorite od šetnje, možete spas potražiti u nekom od velelepnih parkova širom grada.

Ako ipak više volite da grad obiđete prevozom mi vam savetujemo da koristite usluge Hop on-hop off autobusa. Kao i u ostalim našim tekstovima vezanim za gradove Evrope, objasnićemo vam zašto je ovo dobra opcija za razgledanje Milana. 

Sa 4 rute na raspolaganju otkrijte sve najvažnije gradske atrakcije, od veličanstvenog Duomoa i La Scale do mnogih manjih gradskih četvrti. U cenu karte ulazi vam neograničen broj vožnji u toku 24, 48 ili 72h u zavisnosti koju kartu izaberete.

Osim vožnje otvorenim autobusom za razgledanje, izlaskom i ulaskom na bilo kojoj stanici bilo kada, dobijate i audio vodiča, kao i aplikaciju na kojoj možete dobiti sve potrebne informacije. Karta koja važi čak 72h košta svega 28 € i možete je kupiti online ili kod prodavca na ulici gde će vas koštati koji evro više.

Milano je dosta jeftiniji u odnosu na druge popularne gradove u Italiji. Ipak, ako želite da kupite kvalitetan komad odeće moraćete da izdvojite novac, ili da potražite neki od dobro skrivenih outleta.

U svakom slučaju ne sumnjamo da ćete se dobro provesti. Srećan put!

 

Autor teksta: Magdalena Racić