Da li je isplativo putovati prvom klasom aviona?

Avioni su danas mnogima omiljeno prevozno sredstvo, jer omogućavaju dolazak do najudaljenijih destinacija za mnogo kraće vreme nego bilo koji drugi vid transporta. Takođe, kada putujete avionom, veća je verovatnoća da ćete na željenu lokaciju stići odmorni, što mnogima izuzetno znači, pogotovo kada su u pitanju poslovna putovanja. 

Avio-kompanije se trude da obezbede što bolji ugođaj svojim putnicima, ali činjenica je da od iznosa koji ste odlučili da izdvojite zavisi i stepen tog ugođaja. Tako danas postoje ekonomska, biznis i prva klasa u avionu. Pojedine kompanije koje nude samo jeftinije letove, tzv. lowcost kompanije, najčešće imaju samo ekonomsku klasu u ponudi. To je ujedno i klasa za koju se odlučuje najveći broj putnika, jer je finansijski najpristupačnija. 

Ukoliko niste sigurni koje su to ključne razlike između različitih klasa i da li se isplati iskusiti let prvom klasom, saznaćete u nastavku.

 

U čemu je razlika između ekonomske i biznis klase?

Aerodrom

Pored cenovnog ranga, razlika između klasa se ogleda u komforu. Biznis klasa poseduje sedišta koja su udobnija i veća od sedišta u ekonomskoj klasi. Takođe, prostor između samih sedišta je veći, radi udobnosti putnika. U zavisnosti od trajanja leta, u ekonomskoj klasi se služi užina ili glavni obrok u plastičnom posuđu. U biznis klasi, jela su višeg kvaliteta servirana u klasičnom posuđu i sa adekvatnim escjagom. Uglavnom se služi i šampanjac. 

Mnoge kompanije svojim putnicima u biznis klasi obezbeđuju pakete sa različitim sitnicama kao što su maramice, pasta i četkica za zube, gel za dezinfekciju ruku, češalj, maska za oči za spavanje i slično. Ukoliko se putnik nalazi daleko od aerodroma, karta za biznis klasu mu može omogućiti i prevoz do aerodroma. Uz sve to, putnici biznis klase imaju sopstveno osoblje, a ceo prostor je ograđen zavesom ili pregradom od ostatka aviona. Ugođaj je pospešen i zabavom obezbeđenom za ove putnike, u vidu audio-video opreme, a na samom aerodromu omogućen im je ulazak u lounge, prostor gde se mogu odmoriti ili obedovati dok čekaju svoj let. 

Biznis klasa u stvari predstavlja srednju klasu između ekonomske i prve klase.

 

…a razlike između biznis i prve klase?

Aerodrom

Prva klasa u avionu uglavnom košta dva puta više od karte za biznis klasu, ali to varira od kompanije do kompanije. Mnogi je porede sa restoranima ili hotelima sa pet zvezdica. Treba znati da ne nude sve avio-kompanije uslugu prve klase, već je to uglavnom pravilo za velike kompanije sa dovoljno prostranim letelicama, jer prva klasa zahteva dosta prostora. 

Kao i biznis klasa, prva klasa je odvojena, ali je razlika u tome što se ovde ne radi o pregradi ili zavesi, već su sedišta smeštena u odvojene prostore, pa je i privatnost mnogo veća. Tako da, ako na primer, želite da obavite neki deo posla u avionu i ne želite da vas bilo ko uznemirava, dovoljno je da zatvorite vrata vaše kabine i bićete potpuno izolovani od ostalih putnika. Takođe, priključci za laptop i druge uređaje su deo obavezne „opreme“ ovih kabina. Svaka kabina je opremljena audio-vizuelnom uređajima, barom sa različitim pićima, kozmetičkim preparatima i posteljinom. Pojedine avio-kompanije obezbeđuju i pidžame, papuče i peškire, tako da čak i da ste nešto zaboravili da smestite u ručni prtljag, mala je verovatnoća da vas osoblje aviona neće opskrbiti onim što vam je potrebno. 

Kada je reč o hrani, u kabini će vas sačekati jelovnik sa najrazličitijim jelima koje možete poručiti u bilo kom momentu vašeg leta. Osoblje će deo kabine za vas pretvoriti u sto za ručavanje sa priborom kao u najboljim restoranima, tako da će užitak biti potpun. U mnogim kompanijama koje imaju opciju prve klase, za pripremanje jela angažovani su najbolji kuvari. U momentu kada poželite da se odmorite, sedište se pretvara u pravi krevet, a posteljina koja se nalazi u kabini je specijalno upakovana samo za vas. Ukoliko pokušate da sami namestite krevet, budite sigurni da će stjuard ili stjuardesa odmah pritrčati da vas „spasu“ tog posla. S obzirom na udobnost sedišta u prvoj klasi, nećete ni primetiti da se ne nalazite u svom krevetu. 

Letenje avionom

Sve što vam je potrebno je na samo „klik“ od vas, tako da kad osmotrite kabinu sigurno ćete primetiti gomilu dugmića koje kad pritisnete odjednom se pojavljuje mini-bar, kozmetički set ili otvor za utičnicu. A ukoliko poželite da se istuširate, i to će vam biti obezbeđeno kada je u pitanju prva klasa u avionu. Potrebno je samo da rezervišete vreme kada želite da pođete u kupatilo kako bi osoblje sve pripremilo za vas. Takođe, kao i u biznis klasi, za putnike prve klase obezbeđen je lounge, sa još više privilegija. 

Najveća razlika između biznis i prve klase jeste stepen ugođaja, ali ono što ćete dobiti za cenu koju plaćate zavisi od kompanije u kojoj rezervišete let, dužine leta i mogućnosti samog aviona. Kada je reč o kupovini karata za prvu klasu, gotovo da ne postoje nikakva ograničenja. Ne zahteva se čak ni kupovina karata unapred, a let možete menjati ili otkazati bez ikakvih dodatnih troškova. Može se reći da je prva klasa dostojna zamena apartmanskog smeštaja, s obzirom na to da je glavna odlika prve klase zasigurno luksuz. 

 

Da li je prva klasa isplativa? 

Novčanik

Činjenica je da koju god klasu da izaberete, vreme leta će biti isto. Ali kada je reč o užitku, prva klasa svakako nema svog ravnopravnog takmaca. Pogotovo što mnogi putnici koji lete prvom klasom imaju utisak da im let prođe mnogo brže s obzirom na privilegije koje ova klasa podrazumeva. Pored svih ranije pobrojanih ugodnosti i privilegija koje prva klasa pruža, nikako ne treba zaboraviti na prikupljanje bodova. Broj poena koji se može sakupiti je mnogo veći nego kad je reč o biznis ili ekonomskoj klasi. 

Takođe, veoma mali broj kompanija pruža mogućnost izbora prve klase, jer ona zaista zahteva posebne uslove. Neke od kompanija koje u svojoj ponudi imaju prvu klasu su: Emirates, British Airways, Singapore Airlines, Qatar Airways, Swiss, Lufthansa, Skysleeper, Royal First. American Airlines čak ima dve varijante prve klase; za interkontinentalni saobraćaj – Flagship Suite First Class, i za saobraćaj u okviru Sjedinjenih Američkih Država – Domestic First Class

Ukoliko sebe smatrate hedonistom i želite ugođaj najsličniji privatnom letu, prva klasa će biti odličan izbor za vas. Ako imate mogućnosti za ovakvo iskustvo, privilegije i udobnost će sigurno doprineti da višečasovni let prođe za tren oka. Pre nego što rezervišete kartu, proverite koje sve usluge u okviru prve klase nudi određena kompanija, kao i opremljenost kabina. Kako biste bili što sigurniji da ste načinili pravi izbor, pročitajte komentare i pogledajte ocene putnika. Njihovo iskustvo će vam sigurno pomoći da saznate da li usluga te kompanije zaista opravdava cenu karte. 

Da li ste već putovali prvom klasom? U komentarima ispod podelite sa nama vaše iskustvo.

 

Autor teksta: Milica Bokšan