Kako pronaći najjeftinije avio karte?

Putovanje avionom do određene destinacije može biti povoljna varijanta ukoliko putovanje za sebe ili porodicu isplanirate i organizujete na vreme. Naravno, hitna putovanja teško je predvideti, ali zato možete odlazak na odmor ili neku željenu destinaciju. 

Kako da celokupno putovanje organizujete bez agencije pročitajte na našem sajtu:
Kako da organizujem putovanje bez agencije?

 

Zašto je važno planirati let na vreme?

Ukoliko dovoljno unapred isplanirate putovanje, cena avionske karte često može biti približno ista ili čak jeftinija od autobuske. Činjenica je da ćete za povoljniju varijantu morati da se praktično pakujete, ali zar niste već do sada naučili da na odmor ili letovanje uvek nosimo mnogo više stvari nego što izvadimo iz kofera?!

 

Kako obići “svet” sa što manje para?

Planiranje putovanja nekoliko meseci ranije, letenje radnim danima i strpljenje prilikom pretrage na internetu samo su neki od saveta. 

Jedan od najboljih sajtova za pretraživanje povoljnih avio karata jeste Skyscanner. Na ovom mestu velike su šanse da pronađete najpovoljnije cene za planirano putovanje. Ovaj sajt je pre svega razumljiv i pregledan. On pruža i opciju da čekirate polje “Everywhere”, nakon čega će vam biti predložene najpovoljnije destinacije iz mesta koje ste obeležili kao startnu tačku, ka celom svetu u određenim datumima. 

Za bilo koji način putovanja biće vam potreban pasoš. Na našem sajtu možete pročitati tekst o celom procesu dobijanja pasoša na jednom mestu: Kakva je procedura za vađenje pasoša?

 

Poznate low cost avio kompanije

Wizz Air avion

Zavisno od toga koji deo planete želite da istražite, pogledajte spisak najpovoljnijih avio prevoznika:

Evropa: Eurowings, Flybe, Wizz Air, Vueling, Ryanair, Easyjet, Norwegian Air, WOW Air, Aer Lingus, Aigle Azur

Sjedinje Američke Države: WOW Air, Southwest, Sun Country Airlines, Allegiant Air, Frontier, Spirit Airlines

Kanada: Spirit Airlines, Jetlines, Swoop, Flair Airlines, Air Canada Rouge, WOW Air

Australija: Tiger Air, Scoot, Jetstar

Azija: Vanilla Air, T’Way Airlines, Nok Air, Vietnam Airlines, Spring Airlines, Air Asia, Tiger Air, Jeju Air, Jetstar, Hong Kong Express, Scoot, Peach Air, Spice Jet

 

(Malo) duže putovanje i presedanje kao vid štednje

Znamo da svi želimo da što pre krenemo i stignemo do mesta odmora. Ipak, ponekad je presedanje, odnosno promena aviona metod koji može da vam uštedi značajnu sumu novca koji ćete utrošiti za kupovinu avio karte.

Morate voditi računa o vremenu trajanja pauze između dva leta! Predviđeno vreme nikako ne bi smelo da bude manje od dva sata. Može se desiti da se oduži kontrola, a sledeći let vas svakako neće čekati. Za kraće destinacije kao što smo naveli poželjna je pauza barem od dva sata, dok je za ona egzotična, daleka putovanja svakako potrebna veća pauza.

Sajt Kiwi pruža garanciju da ćete stići na povezane letove, te ovu mogućnost možete koristiti ukoliko vam je vreme provedeno na putovanju bitnije od utrošenog novca.

 

Šta podrazumevaju low cost avio kompanije?

Jetstar low cost avio kompanija

Za razliku od kompanija koje nude takozvani “full service”, low cost avio kompanije pružaju prilično jeftine letove. Morate znati da cena plaćene avio karte određuje i stepen komocije. Imaćete vidno manje prostora za sedenje i noge, nema “filmskog” avio servisa, velike količine besplatne hrane i pića tokom leta, koje inače dobijate kod redovnih avio kompanija. 

Kod korišćenja usluga ovih low cost kompanija morate proveriti i sledeće : 

  • Da li je potrebna doplata avio prtljaga i koliko ona iznosi po težini kofera;
  • Nemojte pokušavati da “prevarite” avio kontrolu i vagu, odnosno težinu i veličinu dozvoljenog prtljaga. Low cost kompanije svakako više zarađuju na dodatnom koferu nego na prodatim kartama;
  • Čitajte sve što piše u ugovoru, jer neke avio kompanije, kao na primer Ryanair, skupo naplaćuju ukoliko zaboravite da odštampate svoju kartu za putovanje koju ste kupili preko interneta.

Saznajte: Kakva su pravila za veliki i ručni prtljag kod najpoznatijih avio kompanija?

 

Pretražujte iz “skrivenog” pretraživača

Možda vam je ovaj savet smešan, ali verujte da će vam uštedeti novac za kupovinu avio karte. Primetićete da cena karte raste svaki put kada ukucate destinaciju. Razlog za to je što čuveni “kolačići”, odnosno “cookies” u vašem pretraživaču pamte sve podatke o vama.

Ti podaci doprinose da će cene zaista rasti ukoliko nekoliko puta budete pretraživali istu rutu. Razlog za to je jer kompanija želi da vas uplaši i ubrza vašu odluku o kupovini.

Oni žele da se odlučite baš za njih i da vas pridobiju kao kupca. Ipak, postoji rešenje i za ovo fingirano virtuelno poskupljenje avio karte. Jednostavo ih možete nadmudriti – potrebno je da pre nego što krenete da pretražujete destinaciju i cenu avio karte, otvorite vaš pretraživač u “incognito” ili “private” modu. Tako ćete videti najniže cene, jer ćete “sakriti” vašu aktivnost od kompanije. 

Za pretraživače Google Chrome i Safari, to ćete uraditi tako što u isto vreme pritisnete Ctrl, Shift i slovo N na tastaturi. Za pretraživače Mozilla Firefox ili Internet Explorer trebate u isto vreme pritisnuti Ctrl, Shift i slovo P. Nakon ovoga, pretraživač će da vam otvori novi prozor, koji neće koristiti ništa od vaših povezanih pojmova i informacija, koje bi inače uticale na cenu karte.

I obavezno, uvek nakon završene jedne pretrage, zatvorite incognito prozor, zatim ga otvorite iz početka jer ćete samo ovako resetovati pomenute kolačiće i ponovo moći da nađete najpovoljnije karte.

 

Još nekoliko saveta kako do što jeftinije avio karte

Karte za avion

Iako smo naglasili da je najbolje kupovati karte unapred, možete biti pravi srećnik ukoliko pronađete kompaniju koja nije popunila svoje kapacitete nekoliko dana pred let. Oni će sniziti cenu karte, kako bi popunili avion. Dešava se da cena avio karte bude niža i do 70 procenata!

Jedno istraživanje je pokazalo da su avionske karte najpovoljnije kada se kupuju sredom. Pokušajte!

Letovi u jutarnjim satima su obično najjeftiniji. Wizz Air, jedna od najpoznatijih kompanija, često nudi rane jutarnje letove sa veoma jeftinim cenama. 

Što se tiče tipa karata, preporučujemo da ne uzimate povratne karte. Najverovatnije je da ćete u povratku pronaći mnogo povoljnije karte u jednom smeru i time sačuvati više novca.

 

Ovo su bili naši saveti kako da dođete do što jeftinijih avio karata i ostavite sebi više novca za dodatno uživanje na destinaciji. Da li postoje jeftinije agencije koje vi koristite, a da ih nismo pomenuli u tekstu? Pišite nam u komentarima ispod.

 

Autor teksta: Milica Milojević