Kako se obući za let avionom?

Kucnuo je čas da se putuje avionom. Spakovali ste se i pripremili prtljag, ali vam je iskrsao novi problem. Možda se pitate kako da se obučete prikladno za let avionom. Nije isto kada birate odeću za put avionom i, na primer, putovanje autobusom.

To su 2 različite stvari, a vi imate 2 različita doživljaja. Pošto se vozite kopnom, autobus lako stane kada vam se desi problem. Međutim, u avionu ako ne nosite adekvatnu garderobu, postoje rizici. Jedan od tih rizika jeste pojava zdravstvenih problema tokom leta do željene destinacije.

Da vam let ne postane pakao, pročitajte savete u čemu da najbolje putujete avionom. Stignite na odredište smireni, veseli i dobro raspoloženi za nove avanture.

 

Neka vam odeća za put avionom bude udobna

Izlog odeće

Udobnost ispred mode! Ovo naročito važi za dame koje vole da se stalno oblače atraktivno, pa i po ceni zdravlja. Obucite ono u čemu se osećate prijatno i slobodno. To znači da vaša koža može disati, ali i da joj bude dovoljno toplo. Izbegavajte usku, odnosno tesnu garderobu. Vaše telo će se znojiti, a takođe imaće slabu cirkulaciju. Ne izazivajte trombozu ili gušenje. Nemojte oblačiti tesne čarape, pantalone ili farmerke, uske majice i bluze.

Let avionom ponekad dugo traje. Sigurno ne želite da vaše telo pretrpi stres zbog neadekvatne garderobe. Znam da volite isticati lepotu tela. Žene ističu obline, a muškarci – mišiće. Međutim, ostavite svoje želje za destinaciju. Da biste udobno putovali avionom, obucite se udobno sa stilom. Neka garderoba bude elastična, malo šira ili veća. 

 

Obucite se slojevito

Avion je vaš prelaz od jedne zemlje do druge. U njemu se menja temperatura, a u drugoj državi vas čeka drukčija klima. Slojevita garderoba je pravi izbor za let avionom. Da vam ne bude hladno, a da vam ne bude ni vruće. Slojevitost je pametan izbor zbog čekiranja na aerodromu. Morate da se skidate i izuvate zbog provere od policije.

Obucite odeću laku za skidanje i oblačenje. U ručni prtljag stavite duks, pantalone i/ili džemper u slučaju hladnoće tokom putovanja. Vaš organizam ne zaslužuje šok u avionu. Temperatura lagano pada tokom letenja, pa budite spremni za promene. S druge strane, šta ako vas iznenadi hladnija ili toplija klima u drugoj zemlji? Obucite ili ponesite rezervu odeće, pa se nasmejte tome. U slučaju vrućina lako skinite neki sloj garderobe. 

 

Izbegavajte otvorenu i kratku odeću 

Budite umereno zakopčani do grla! Možda ovo loše zvuči, ali je i te kako dobar savet za letenje avionom. Ako ste dama, nemojte imatu dubok dekolte. To privlači pažnju drugih putnika. Možete naleteti na nekog navalentnog tipa koji će vam dosađivati do kraja leta. Dubok dekolte znači i otvorenost grudi. Šta ako bude hladno? Možete da se prehladite, pa da stignete sa kijavicom na odredište. Ako ste muškarac, isto važi. Mogućnost prehlade visi vam nad glavom u slučaju da ste premalo odeveni.

Imajte okovratnik koji vas neće stezati. Bićete zaštičeni od prehlade i smrzavanja, a neće doći do znojenja. Minići i šortsevi ne dolaze u obzir. Noge će vam se smrzavati. Sigurno ne želite da stalno ustajete zbog odlaska u toalet. Ako su vam noge hladne, onda nema dremanja. Još ukoliko letite cele noći avionom, nema šanse da se odmorite ovako nervozni do željenog cilja. 

Boravak u drugoj zemlji treba da vam lepo počne. A ne odmah da kukate i žalite se zbog ovoga ili onoga u toku leta avionom. 

 

Birajte odeću od prirodnog materijala za let avionom

Izlog odeće

Prirodan materijal je lek i spas za vaš organizam. To je ono što prija koži i ne izaziva nikakve iritacije. Preporučujem vam da putujete u garderobi od lana, svile i pamuka. Ovo su lagani materijali zbog kojih ćete udobno leteti avionom.

Sintetika čini da se vaše telo više znoji tokom puta. Znoj dovodi do neprijatnog mirisa i iritacija na koži. Može se desiti da se češate ako vas nešto svrbi zbog sintetičkog materijala. Sigurno ne želite da imate crvenilo ili plikove tamo gde ste se uputili. 

Vaša koža ima svoje zahteve. Ispunite joj to, pa obucite odeću od prirodnih materijala. Tako nema znojenja i slabe cirkulacije tokom putovanja avionom. Telo će vam biti zahvalno tamo gde stignete. A drugi putnici vas neće izbegavati ili kritikovati zbog neprijatnih mirisa sintetike.

 

Putujte avionom u udobnoj obući

Svi saveti padaju u vodu ako ste obuli tesnu obuću. Zamislite da nemate vazduha i da vam je prevruće. Isto tako trpe vaše noge kada obujete ono što sprečava cirkulaciju i disanje kože. Vaša stopala se znoje, pa dolazi do smrada. Vlažne čarape izazivaju gljivične infekcije koje dugo traju. Dame, izbegavajte visoke štikle i sandale. Biće vam teško da se krećete u avionu. Možete dobiti visok pritisak i ušinuti neki deo tela. Niko ne voli da trpi bolove tokom putovanja.

Japanke i papuče su takođe loš izbor. Podovi aerodroma i aviona su pomalo klizavi, tako da morate više paziti. Sa druge strane, otvorena obuća dovodi do prehlade. Spomenuli smo pad temperature u avionu. Ako vam bude hladno, eto neprijatnosti do kraja letenja. Postoji i veliki rizik od zdravstvenih problema poput prehlade, uganuća, bolova u zglobovima, tromboze i slično.

Obujte udobne cipele, patike i čizme. Neka bude blago podignuto, tj. da ne bude baš ravno zbog kičme. Pratite prognozu za zemlju u koju putujete. Što je hladnije vreme, spremite topliju obuću poput čizama da vam makar bude u ručnom prtljagu. Noge će vam biti zahvalne zbog odgovarajuće obuće za putovanje avionom.

 

Učinite let avionom prijatnim iskustvom

Pakovanje odeće i obuće

Zašto da vam pogrešan izbor odeće kvari putovanje? Proverite svoj orman i kupite prema potrebi ono što vam fali za udobno letenje avionom. Ne rukovodite se modom i trendovima, već onim što najviše prija vašem telu. Obucite udobnu, slojevitu i praktičnu garderobu od prirodnih materijala.

Izbegavajte nošenje nakita i jake parfeme. Pobrinite se da vama i drugim putnicima bude prijatno tokom putovanja. Učinite putovanje avionom lepim iskustvom da bi ste imali sreću i mir tamo gde ste krenuli.

Pišite nam u čemu vi putujete avionom. Kakva su vam iskustva sa garderobom i obućom? Imate li još saveta šta obući za let avionom?

 

Autor teksta: Mirjana Dimitrijević