Kambodža – nedovoljno istražen biser dalekog istoka

Iako po mnogo čemu jedinstvena, Kambodža je tek od skora dostupna turistima, ali još uvek nedovoljno istražena. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe, najveći hram na svetu, prestonica koja leži na ušću 3 reke i rajske, kilometrima duge plaže sa finim belim peskom samo su deo primamljive ponude ove daleke azijske zemlje.

 

Geografija i reljef

Kambodža

Kambodža se nalazi na samom jugu Indokine. Sa površinom od oko 180 hiljada kilometara kvadratnih, najmanja je država Jugoistočne Azije, a istovremeno i država sa najmanjim brojem stanovnika u tom delu. Okružuju je Tajland, Laos i Vijetnam, a njena jugozapadna priobalna regija izlazi na Tajlandski zaliv.

Iako je uglavnom ravničarska zemlja, njen najviši vrh Pnom Aural se nalazi na zavidnih 1800 metara nadmorske visine. U centralnom delu Kambodže nalazi se najveće jezero Jugoistočne Azije Tonle Sap, koje se smatra najvećim izvorom slatkovodne ribe na svetu, ali i najvećim rezervoarom sveže vode u Jugoistočnoj Aziji. Zbog svog ekološkog značaja jezero je pod zaštitom UNESCO-a. Najveća reka je Mekong, a njena dolina predstavlja najplodniji deo Kambodže. Veliki deo zemlje pokrivaju guste šume četinara, palmi i bambusa, a nacionalna životinja je kupri, divlje goveče koje je toliko retko da se do skora sumnjalo u njegovo postojanje.

Najveći, a ujedno i glavni grad Kambodže je Pnom Pen i u njemu živi oko 2 miliona ljudi, što je osmina od ukupnog broja stanovništva. Najbrojniji narod su Kmeri, a najzastupljenija religija budizam.

 

Kratka istorija

Ostaci hrama, Kambodža

Celokupna istorija Kambodže je izuzetno duga, a nama i prilično komplikovana, pa ovde ističemo samo najbitnije činjenice koje su obeležile njenu prošlost.

Područjem Kambodže više od 6 vekova vladalo je moćno Kmersko carstvo, sa sedištem u Ankgoru. Ono je na ovim prostorima obeležilo period od IX do XV veka i ostavilo bogato nasleđe svojim potomcima, o čemu svedoče velika dostignuća u oblastima poljoprivrede, arhitekture, urbanizma, umetnosti i hidrologije. Svoj vrhunac carstvo je doživelo u periodu XII i XIII veka kada su izgrađeni mnogi velelepni hramovi koji su i danas simbol Kambodže. Posle toga kulturni, a i politički uticaj Kmera počinje da opada, da bi u prvoj polovini XV veka doživeo i svoj konačan pad.

Period od pada Kmerskog carstva, pa sve do francuske kolonizacije 1863. godine naziva se mračnim periodom Kambodže. Iako je za vreme Drugog svetskog rata bila okupirana od strane Japana, Kambodža je faktički bila francuska kolonija sve do 1953. godine. Sticanjem nezavisnosti ne završavaju se patnje naroda Kambodže. 

Sve veće neželjeno uplitanje u dvadesetogodišnji Vijetnamski rat za posledicu je imalo građanski rat i osnivanje Kmerske republike 1970. godine. Na njenom čelu bila je komunistička partija Crveni Kmeri, a njen predvodnik Pol Pot će ostati upamćen u istoriji kao najkrvaviji državnik koji je pogubio preko 2 miliona svojih sunarodnika.

Danas je Kambodža kraljevina, ali samo simbolično, jer njome vladaju Narodna skupština i Senat. Uprkos teškoj, a delimično i mračnoj istoriji narod Kambodže je sačuvao osmeh na licu, smirenost i vedar duh.

 

Dobro je znati

Kambodža

Za boravak u Kambodži neophodna je viza za koju možete aplicirati na aerodromima Pnom Pen i Siem Reap, u luci Preah Sihanouk ili na graničnim prelazima sa Tajlandom i Vijetnamom, ali ne i na graničnim prelazima sa Laosom. Takođe, vizu možete zatražiti i od nama najbliže ambasade Kambodže u Berlinu, a najjednostavniji način je da zatražite e-vizu na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kambodže. U poslednjem slučaju viza se dobija za 3 radna dana, a cena je 36 dolara (30 dolara viza i 6 dolara troškovi obrade podataka).

Zvanična valuta u Kambodži je riel, ali je sva plaćanja moguće izvršiti američkim dolarima, uz napomenu da novčanice ne smeju biti starije od 2006. godine, kao ni oštećene ili izgužvane, pa obratite pažnju na te detalje kada vam vraćaju kusur. Platne kartice ne primaju na svim mestima, pa je poželjno da imate gotovinu sa sobom.

Kada su u pitanju carinski propisi, u Kambodžu možete uneti do 200 cigareta, 1 bocu alkohola i 1 parfem za ličnu upotrebu. Iznošenje antikviteta i budističkih relikvija iz zemlje nije dozvoljeno, a posebno se kažnjava posedovanje bilo kakvih narkotika. 

Klima u Kambodži je monsunska i razlikuju se suv i vlažan period. Od novembra do aprila je suv period, sa malo kiše i manjom vlažnošću vazduha, zbog čega su tada turisti najbrojniji.

Preporuka je da u Kambodži pijete samo flaširanu vodu, jer ona sa česme nije za piće.

U Kambodži postoje 3 internacionalna aerodroma – Pnom Pen, Siem Reap i Sihanoukville. Nasuprot tome, drumski saobraćaj je izuzetno loše razvijen. Putevi po selima i u unutrašnjosti nisu asfaltirani, dok najbolju mrežu puteva ima Pnom Pen sa okolinom.

 

Šta videti u Kambodži?

 

Angkor – nacionalni simbol Kambodže

Angkor Vat, Kambodža

Angkor je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u oblasti jugoistočne Azije. Nalazi se u severozapadnom delu Kambodže, severno od jezera Tonle Sap i u blizini grada Siem Reapa. Prostirući se na oko 400 kvadratnih kilometara, što uključuje i okolnu šumu, ovaj veličanstveni arheološki park predstavlja jedinstven kompleks hramova sagrađenih u periodu kada je kmersko carstvo bilo na vrhuncu svoje kulturne i političke moći.

Nekoliko vekova Angkor je bio centar kmerske civilizacije, ističući njenu moć i visok nivo društvenog uređenja. Prvobitno je bio posvećen hinduističkom bogu Višnuu, a krajem XII veka postaje budistički kompleks. Zbog svoje izuzetnosti nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a više od 2 miliona turista ga godišnje poseti. Nemoguće ga je obići za 1 dan, pa je najbolje kupiti trodnevnu ulaznicu koja košta 72 dolara, dok je cena jednodnevne 37 dolara. Za decu mlađu od 12 godina ulaz je besplatan.

Ceo kompleks Angkor sastoji se od više hramova među kojima su najznačajniji Angkor Vat i Angkor Tom. Pored njih tu su i Preah Khan, Banteay Srei i Ta Prohm, koji je poslužio kao inspiracija za grobnicu u popularnoj igrici Tomb Raider.

Angkor Wat predstavlja najveći hram na svetu, a simbolizuje svetu planinu Meru, dom hinduističkih bogova. Centralni hram simbolizuje njenih 5 vrhova, a zidine i široki pravougaoni kanal opkopan oko hrama i ispunjen vodom simbol su planina i okeana. Istoričari smatraju da je u njegovoj izgradnji učestvovalo 300000 radnika i 6000 slonova. Pred njegovom veličinom i savršenstvom posetioci jednostavno ostaju nemi. 

Hram je izgrađen u nekoliko nivoa. Običnim ljudima bio je dostupan samo najniži nivo, dok su višim nivoima pristup imali oni odabrani. Zanimljivo je da je ovo jedini od kmerskih hramova koji je orijentisan prema zapadu, dok su svi ostali ka istoku, zbog čega se smatra da je on trebao biti grobnica tadašnjeg kmerskog kralja. Uprkos turbulentnim istorijskim dešavanjima, hram je uvek služio svojoj svrsi i nikada nije bio napuštan.

Ovaj hram je najznačajniji nacionalni simbol i reprezent kmerske kulture. Njegova slika nalazi se na državnoj zastavi i na novčanici od 500 riela. 

Angkor Tom je bio najdugovečniji kmerski glavni grad. Istoričari smatraju da je na vrhuncu svoje moći imao između 80 i 150 hiljada stanovnika. Njegovim središnjim delom dominira kraljevski kompleks Bayon sa mnoštvom masivnih kamenih lica, a od starijih hramova sačuvani su i Baphuon – piramidalni hram posvećen bogu Šivi i Phimeanakas – “Nebeski hram” iz 10. veka u obliku trospratne piramide na čijem vrhu je nekada bio toranj sa zlatnom kupolom. Značajne građevine su još Terasa slonova i Terasa kralja gubavca. Prva je dobila ime po velikim isklesanim slonovima na svom pročelju, a druga po skulpturi boga smrti Jama obrasloj mahovinom, koja je podsećala na gubu.

 

Siem Reap

Siem Reap, Kambodža

Siem Reap se nalazi na samo nekoliko kilometara od arheološkog nalazišta Angkor, zbog čega i jeste od običnog sela prerastao u atraktivan grad. Ovaj grad nudi veliki izbor smeštaja po povoljnim cenama, ali i razne kulturne i zabavne sadržaje.

U ovdašnjem Nacionalnom muzeju Angkora koji je otvoren pre tek nešto više od 10 godina, možete saznati dosta o kmerskoj civilizaciji. Kroz 8 galerija predstavljena je istorija, kao i glavne odlike i nasleđe ove civilizacije, a izloženo je nekoliko hiljada predmeta pronađenih u Angkoru.

Muzej mina je mračna atrakcija grada, gde možete saznati nešto više o kambodžanskom građanskom ratu i milionima neeksplodiranih mina koje su posle njega ostale. Novac od ulaznica se koristi za rad humanitarnog centra koji brine o deci čiji su roditelji stradali od mina.

Ratni muzej Kambodže čuva eksponate i priča o periodu građanskog rata i režima Crvenih Kmera. Zanimljivo je da su ovdašnji vodiči pripadnici svih frakcija koje su učestvovale u ratu.

Onima koji vole provod i noćni život predlažemo da posete Pub Street i Noćnu pijacu.

 

Pnom Pen – prestonica Kambodže

Pnom Pen, Kambodža

Za razliku od drugih azijskih prestonica, Pnom Pen je živopisan grad koji uprkos naglom porastu broja stanovnika uspeva da sačuva svojevrstan provincijski šarm i spokoj. Posetioce ovde očekuje mešavina azijske egzotike, čuvenog kambodžanskog gostoprimstva i ostataka francuske arhitekture. 

Najstarija i jedna od najlepših građevina u gradu je Wat Phnom, budistički hram izgrađen 1372. godine na jedinom brdu u prestonici po kojem je i dobila ime. Prema legendi, hram je prvobitno sagrađen kako bi se u njega smestile 4 bronzane statue Bude pronađene u drvetu koje je plutalo rekom Mekong. Tokom istorije više puta je obnavljan. Ulaz u hram vodi preko velikog istočnog stepeništa koje čuvaju lavovi i mitske zmije, a unutrašnjost je oslikana motivima koji prepričavaju Reamker, kmersku verziju Ramayane. Danas se ovde organizuju razni festivali i proslava kambodžanske Nove godine.

Jedina sačuvana građevina iz XIX veka je bajkovita Kraljevska palata čije se tople žute nijanse savršeno uklapaju u ambijent predivne negovane bašte. Unutar kompleksa palate se nalazi Dvorana Prestola, Chan Chaya paviljon gde možete uživati u ritmu tradicionalnog kambodžanskog plesa, paviljon Napoleona III – poklon njegove supruge, Srebrna pagoda i kraljevske odaje. Srebrna pagoda je svojevrstan hram sa 5000 srebrnih pločica, u kojem se čuvaju mnoga nacionalna blaga. Poseban značaj imaju mali Smaragdni Buda iz XVII veka i zlatni Buda u prirodnoj veličini, ukrašen sa više od 9500 dijamanata.

Muzej genocida Toul Sleng je jedno od najposećenijih mesta u Pnom Penu koje posetioce upoznaje sa tragičnom prošlošću Kambodže. Smešten je u zgradi bivše škole, koja je za vreme režima Crvenih Kmera služila kao ozloglašeni zatvor. Ovde su izložene slike nekih zatvorenika, njihova odeća, lični predmeti, ali i razne sprave kojima su brutalno mučeni.

Nacionalni muzej se nalazi u blizini Kraljevske palate. Svojom bogatom postavkom pruža posetiocima mogućnost uživanja u jedinstvenoj zbirci koja sadrži preko 14000 eksponata. Neki od njih su čak iz vremena praistorije. Muzej je smešten u građevini tradicionalnog kambodžanskog stila podignutoj početkom XX veka.

Za opuštanje preporučujemo šetalište uz reku Mekong sa brojnim kafićima i restoranima ili šoping na nekoj od pijaca. Najlepša pijaca na kojoj možete kupiti nakit i drago kamenje je Phsar Thmei. Izgrađena je u francuskom Art Deco stilu 1937. godine. 

Pijaca Toul Tom Pong je među turistima poznata i kao “ruska pijaca”. Ovde po povoljnim cenama možete kupiti najraznovrsniju robu. Ako vam se nešto ipak učini skupim, možete se cenkati sa prodavcima s obzirom da dobro govore engleski jezik.

 

Grad Kratie

Kratie je gradić na obali reke Mekong. Iako možemo reći da je u turistikom smislu potpuno nerazvijen, vredan je posete jer ovde možete videti retke primerke iravadijskih delfina. Ova ugrožena vrsta danas broji svega nekoliko desetina jedinki koje žive u gornjem toku reke Mekong u Kambodži.

 

Primorski grad Sihanoukville

Sihanoukville, Kambodža

Najveća atrakcija jugozapadnog dela Kambodže, a posebno oblasti grada Sihanoukville su duge plaže sa kokosovim palmama, najfinijim belim peskom i toplim morem koje se nadovezuju jedna na drugu kilometrima u dužinu.

Najpoznatije među njima su Independence, Ou Chheuteal, Chheuteal i Otres. Bogat morski svet čini ovu oblast atraktivnom i za ronioce, a zbog svoje neverovatne lepote ovaj kraj je bio veoma popularan i među francuskim kolonizatorima. 

Sihanoukville je idealno mesto za odmor i uživanje, ali u sezoni, za vreme praznika i vikendom budite spremni na velike gužve.

 

Ostrvo Koh Rong

Koh Rong, Kambodža

Među oko 60 kambodžanskih ostrva svojom posebnom lepotom izdvaja se Koh Rong. Jedinstveni sutoni i još jedinstvenija svitanja, plaže možda i lepše od onih na Karibima, utabane staze umesto asfaltnih puteva i mini džungla oko vas, glavne su čari ovog malog, još u potpunosti neistraženog bisera. Pojedini kadrovi američkog Survivor realitija snimani su upravo na ovom ostrvu.

Ovde se može videti redak fenomen svetlucanja planktona u vodi, što izgleda kao zvezde prosute po površini mora.

Ako želite istinski odmor, savetujemo vam boravak u drvenim kolibama u delovima ostrva u kojima čak nema ni struje. Naravno, postoje agregati, ali se oni uključuju u određeno doba dana.

Za ljubitelje party destinacija preporučujemo plažu Koh Touch koja se nalazi u blizini luke. U ovdašnjim brojnim barovima i noćnim klubovima čeka vas zabava uz muziku i ples do jutarnjih sati.

Većina stanovništva ostrva se bavi ribolovom, pa ovde obavezno probajte specijalitete od sveže ribe i morskih plodova.

 

Kuhinja Kambodže

Amok - poznato, tradicionalno jelo Kambodže

Kambodžanska kuhinja je uglavnom bazirana na pirinču, ribi i povrću i nosi epitet jedne od najstarijih i najzdravijih kuhinja na svetu. Slična je tajlandskoj, ali su jela manje ljuta i manje začinjena. Nezaobilazan prilog gotovo svim jelima je mleko od kokosa koje se koristi i kao osnova za mnoge poslastice, a interesantne su i razne kombinacije ljutog, slatkog i kiselog.

Najukusnije i turistima najpoznatije jelo je amok – meso, pikantni začini, pirinač, kikiriki i jaja u kokosovom mleku koji se služi u činiji napravljenoj od listova banane.

Jelo Bai Cha je veoma ukusan prženi pirinač sa kuvanom govedinom, ananasom i kokosovim mlekom.

Kada su u pitanju dezerti i slatkiši, najzastupljenije je sveže egzotično voće, a posebno mango i durian.

 

Otkrivajući lepote ove daleke zemlje kroz prizmu drevne, nama malo poznate kulture i tropske egzotike, upoznaćete i mnoge kutke njene mračne istorije. Ne dozvolite da vam to pokvari celokupan utisak i zadržite osmeh na licu kao što to čine i njeni stanovnici uprkos svim nedaćama.

 

Autor: Danica Utješinović