Da li je all inclusive zaista “letovanje bez novčanika”?

Novcanik muski

All inclusive usluga reklamira se i kod nas poslednjih godina kao najisplativiji način letovanja. To se naročito odnosi na letovanje sa porodicom, ali sve češće se čuje da je koriste parovi bez dece, pa i mladi. Uglavnom se kod nas podrazumeva da uz nju dobijate hranu i piće plaćeno odjednom, pre letovanja, u agenciji, pa na letovanje ne morate nositi novčanik. Mnogi, ipak ne znaju da se vrlo lako mogu prevariti iz platiti „na mostu kad nisu na ćupriji“. All inclusive usluga ništa ne podrazumeva i svaki hotel određuje šta će podrazumevati u okviru nje. U suštini, ova usluga uključuje nekoliko stvari:

  • Podrazumeva se da ćete dobiti tri obroka – ne postoji mogućnost polupansiona;
  • Neki hoteli dodaju i užinu (naročito porodični hoteli) ili piće i otvoren bar – idealno je kada možete izaći iz bazena, otvoriti frižider ili bar i pojesti sladoled ili popiti pivo kada god želite;
  • Hoteli koji imaju vodene sportove skupo naplaćuju tu uslugu – ali ne i ako su je uvrstili u svoj all inclusive;
  • Srećni ste ako možete otići u spa centar ili na masažu u svom hotelu – još srećniji ako je i to deo ponude koju ste već platili;
  • Konačno, neki hoteli će vam pokloniti suvenire, sitne predmete ili čak odeću ili kupaći kostim – dovoljno je da pokažete narukvicu koju ste dobili u agenciji kada ste platili aranžman.

Smatra se da je ova usluga idealna za porodice sa decom. Njima je idealno kada mogu uzimati slatkiše ili obroke kada god požele a da ne moraju nositi novčanik sa sobom. Ipak, sve više se za ovu uslugu odlučuju mladenci na medenom mesecu ali i za venčanje, kada moraju ugostiti celu porodicu. Neki hoteli podrazumevaju da će nuđenjem ove usluge osigurati svoje goste u svom objektu. Na kraju, ko će uopšte i napuštati hotel kada mu je sve u njemu podrazumevano? Sve ovo bilo bi idealno kada bi ova usluga podrazumevala iste stvari. To nije uvek slučaj, pa neki gosti mogu završiti razočarani ili još gore, platiti mnogo više nego što su se nadali.

 

Kako je nastala all inclusive usluga?

Kasa za novac

Teško je poverovati da se ova usluga isplati nekom hotelu, ali po popularnosti koju ima poslednjih decenija izgleda da je veoma isplativa kako velikim resortima, tako i malim porodičnim hotelima. Njen razvoj podjednako je uzbudljiv kao i usluge koje se nude, pa nije loše zaviriti u istoriju hotelijerstva kroz ovaj način letovanja.

 

Prvobitno je bila deo svingerske scene

Verovali ili ne, all inclusive prvobitno je bila deo jedne prilično kontroverzne scene. Veruje se da je prvi ovu uslugu ponudio izvesni hotel u Americi kako bi zadovoljio parove koji su u njemu organizovali svingerske zabave. Smatrali su da je prisutnim parovima lakše (a i diskretnije) da ne mašu karticama i potpisuju čekove, pa je hotel objedinio sve usluge u jednu koju su gosti plaćali pre dolaska.

 

Nekada je all inclusive bio isključivo deo luksuzne ponude

Ideja da se možete prijaviti u hotel i narednih dana jesti i piti koliko želite postala je ideal bogatih gostiju i oni su je prvi prihvatili. Nekada je ovu uslugu mogao koristiti samo gost luksuznog hotela, resorta u egzotičnim zemljama ili dela velikih hotelskih lanaca. Tek će kasnije preći u ruke i običnog sveta i postati vrsta „povoljnog letovanja“.

 

Konačno, danas je moguće dobiti uslugu u skoro svakom hotelu

Dobro ili ne, tek, danas je moguće dobiti ovu uslugu u skoro svakom hotelu. Naročito se to odnosi na hotele koji su u poznatim letovalištima. Koriste je mali porodični hoteli kako bi privukli goste. Odličan je za novoizgrađene hotele koji još uvek nemaju goste. Od Bugarskog primorja, pa do Kariba, svima odgovara da sa narukvicom jedu i piju bez nadoknade.

 

Šta zaista podrazumeva all inclusive usluga?

Hotel hrana

Iako njen naziv sugeriše da vam hotel nudi sve po jedinstvenoj ceni, nikada nećete ni u jednom hotelu dobiti sve. All inclusive je izmišljen da privuče goste u hotel, ali niko se neće tek tako odreći dodatne usluge. To se posebno odnosi na dodatne usluge, poput masaže ili teretane. Posebno vodite računa o pićima, jer se njihove cene drastično razlikuju.

 

Obroci

Važno je napomenuti da svaki hotel podrazumeva tri obroka u okviru ove usluge. Ipak, neki hoteli mogu u ovo dodati i užinu, branč, sladoled ili light pića (poput piva). Ideja je da se na odmoru ne brinete šta ćete i kako jesti, naročito ako ste sa decom.

 

Rum servis

U okviru ove usluge trebalo bi da možete koristiti rum servis potpuno besplatno. Ipak, nije uvek tako. Neki hoteli ograničavaju ga na vreme od 7-23, drugi ga uopšte ne podrazumevaju. U nekim hotelim rado će vam besplatno doneti led i možda piće, u drugim će nešto od toga i naplatiti. Najbolje je da se o tome raspitate još na recepciji. 

 

Ležaljke i suncobrani

Logično je da, ako hotel već ima svoju plažu i ležaljke na njoj, da su oni uračunati u all inclusive. Podrazumeva se da isto to dobijate i kraj bazena, a hoteli sa ovom uslugom ga već imaju. Pripazite na dodatna objašnjenja, jer nekada ćete kao porodica dobiti samo jedan suncobran besplatno, a drugi ili svaki sledeći morati da platite.

 

Spa centar

Korišćenje spa centra tako je široko i rasprostranjeno, da je teško pronaći ikakvu zajedničku crtu u hotelima koji ih nude. Neki će vam pokloniti jednu masažu i pola sata spa centra dnevno, neki za celokupan boravak kod njih. Drugi će vam dati sve besplatno (ali u posebnoj prostoriji), dok ima hotela koji sve naplaćuju. Srećom, većina to jasno naglasi još u prospektu.

 

Transport

Sasvim je u redu da očekujete da vas hotel i transportuje od hotela do aerodroma u istom trošku, odnosno besplatno. Obično to i jeste tako i hotel će to naglasiti u ugovoru. Na isti način se tretiraju izleti, koji mogu obuhvatiti samo prevoz do lokacije ili i usluge vodiča.

 

Budite obazrivi sa stvarima koje nisu navedene u ugovoru

Restoran Split, Hrvatska

Kako god da je naplaćena, all inclusive usluga može koštati mnogo više jer gosti ne čitaju sitna slova. Šta više, ako je u ugovoru navedeno da dobijate pića, to i dalje ne znači da se možete 10 dana nalivati viskijem. Posebno budite obazrivi ukoliko vam hotel na samom prijavljivanju uzme kreditnu karticu. To znači da će svaka dodatna usluga automatski biti skinuta sa kartice. Na taj način možete završiti odmor sa povelikim računom. 

 

Čuvajte se ultra all inclusive usluge

Budući da je all inclusive već odneo sve moguće usluge i hotel vam je naplatio sve njih u grupi, potrebno je da im se ipak ostavi mogućnost da na još neki način uzmu dodatni novac. Tako je izmišljen ultra all inclusive, koji nije ništa drugo do običnog dodatka na postojeće usluge sa višom cenom. Na taj način pravi se i selekcija i gradiranje gostiju. Razlika između njega i običnog all-a je raznovrsna od hotela do hotela. Negde ćete imati mnogo dodatnih stvari, negde je razlika u vrstama pića – jeftiniji i skuplji konjak, recimo. Čuvajte se ove usluge, jer može biti tek neznatno bolja od standardne, a mnogo skuplja.

 

Pića

Mogućnost da možete otvoriti frižider u hotelu ili natočiti pivo kad god želite zvuči sjajno. Toliko sjajno da možda i nije moguća. Neki hoteli će vam jasno naznačiti šta ulazi u all inclusive. To može biti samo domaće piće, samo pivo ili samo jeftinije verzije popularnih pića. Sa druge strane, neki hoteli, naročito veliki resorti, mogu vam naplatiti i flaširanu vodu.

 

Uglavnom svuda očekuju napojnicu

Na kraju, ne možemo reći da ćete baš svuda letovati bez novčanika, ako ni zbog čega drugog onda zbog napojnice. Veliki hoteli očekuju da ćete njihovim zaposlenima dati napojnicu. Retki su oni koji izričito zabranjuju ovakvu čast. Ukoliko tako nešto nije zabranjeno u vašem hotelu, službenici će očekivati malu napojnicu od vas. Iako ste u all inclusive usluzi. 

 

Autor teksta: Dragana Ranđelović